Tuesday, 2 December 2008

Al-Fatihah


Hj.Mohamad Bin Abu Bakar
2 Disember 2004 - 2 Disember 2008
genap sudah pemergian ayah selama 4 tahun bersemadi disana.
Semoga ayah di tempatkan di kalangan orang yang beriman.Amin...
Kak Gie Rindukan ayah....

Wednesday, 19 November 2008

sEtaHuN sUdAH....







Happy Birthday to u


Happy Birthday to u


Happy Birthday to Sofea


Happy Birthday to youuuuuuuuuuu.........

Sekejap jer rasa masa berlalu.Pejam celik dah setahun rupanya anak sedara ku ini.Rasanya baru jer pergi ziarah dia dan ibunya dulu masa di wad Hukm.Semoga Sofea Adreana Binti Affendi menjadi anak kebanggaan ibu dan abahnya...amin.

Friday, 7 November 2008

PERGI


Persinggahan ini cuma sementara
Cukup masanya aku pergi jua
Kaki berat untuk melangkah
Kerana jiwa ada di sini
Tubuh serasa lemah
Tatlkala mahu pergi,
Pergi yang tak menjanjikan kembali
Aku ingin terus berada di daerah ini
Mengutip kenangan yang abadi
Sayang, aku dituntut pergi.
Air mata puas kuhambarkan, petanda aku
tak rela dikembalikan ke daerah lama.
Jiwa aku ada di jiwanya,
Hati aku ada di hatinya
Kasih aku dalam dakapan kasihnya
Namun aku tak mampu memilikinya.
Lantas pemergianku amat terdera.
Saat keberangkatanku, hati aku hilang
Jiwa aku terbang
Lantas aku merasa sebuah kekosongan yang amat dalam.
Pabila aku di daerah lama, tempat deritaku berlabuh dulu,
Aku pasti aku bukan lagi aku.
Pergilah hati nan pedih
Pergilah sepi yang menghuni hatiku
Pergilah rindu yang membungkusku.
Biar aku simpan semua kenangan yang bersemi.
Biar aku hidup dalam memori,
Seandainya aku kembali,
Aku harap tempatku bukan di sini lagi….



Nukilan
Ir.Ridzuan Hj Abdul Ghani
1 Julai 2006

Wednesday, 5 November 2008

DIA MENYERANG LAGI..........

3 minggu yang lalu aku di serang sakit lutut yang amat sangat.Sehinggakan sewaktu petang khamis 23 Oktober yang lepas lutut ku seperti dah jem sesgt.Bayangkan aku menahan sakit,terencut2 dari bas stop menuju ke rumah.Huh! saat itu aku rasa macam nak terbang jer untuk sampai ke rumah.Menitik air mata aku menahan kesakitan.
Akhirnya hari Jumaat aku terpaksa amik emergency leaves kerana tak mampu n takut nak berjalan jauh.Mulanya aku ingat nak ke GH jer.Sebab hari tu aku dah buat Xray kat Hospital Ampang tapi menurut kata doktor tak de ape yang berlaku di lutut ku,tetapi doktor mengarahkan aku untuk membeli sejenis ubat.Aku sms Naimah minta tolong dia belikan.Dan alhamdulillah kini lutut ku sedikit beransur sihat tapi still makan ubat tu.Kata doktor ubat tu untuk menambah lendir di lutut aku yg kemungkinan dah kering sebab bila aku lipat2kan lutut ku itu ianya berbunyi seolah2 tulang yang dah reput.Gerun bunyinya.

Dalam pada aku sakit lutut,aku di serang kembali sejenis bisul di tubuhku.Kalau bahasa doktor2 ni ianya di sebut CABUNCLE.Bisul ni dah menyerang aku bukan buat pertama kali tapi dah masuk 3 kali.Cuma beza yang kali ini ia tumbuh di bawah perut.Syukur tak tumbuh di sebelah belakang badan.2 kali dah aku di tumbuhi seumpama ini di belakang dan dua kali juga aku terpaksa di bedah bg membuang ketumbuhan itu.Tak tahu kenapa tah bila ia tumbuh di belakang,aku akan mengalami demam yang teruk dan tak mampu untuk melakukan apa2 tugas harian.Lemah satu badan,dan jalan akhirnya terpaksalah menyerahkan diri ke Hospital Kuala Lumpur bagi menjalani pembedahan membuang ketumbuhan itu.Selagi tak di buang selagi itu aku akan demam.Tapi berlainan yang kaliini tumbuh di perut tapi aku tak demam cuma rasa pedih aje.Sekadar menyapu minyak gamat aku tawakal.

Bercakap soal pembedahan ni,aduh tak dapat di bayangkan betapa sakitnya ketika di dressing.Masa pembedah memang aku tak rasa apa-apa sebab aku di bius seluruh badan, sedar-sedar aku di kejutkan dan di bagitahu dah selesai di operated.2 kali pengalaman aku di bedah tapi setiap kali aku ingin memasuki dewan pembedahan,tak pernah aku rasa takut,gusar mahupun gementar.Alhamdulillah aku tak di beri kan perasaan macam gitu.Pembedahan pertama aku tika itu diakhir tahun 2005 setahun selepas arwah ayah pergi.Mulanya aku memang berkeras tak nak pergi hospital.Tapi ada seorang makcik berhampiran rumah aku yang aku panggil "mak Nyah" dan anak dia berkeras suruh aku pergi juga.Dan akhirnya anak maknyah bersama-sama aku menaiki bas menuju ke hospital.Dan akhirnya aku di tahan dan akan menjalani pembedahan kecil serta merta.Ini kerana aku mempunyai kencing manis yang agak tinggi saat itu.

Bermula episod aku sebagai penghuni wad pembedahan.Tapi aku tak kekok sebab sebelum tu pada tahun 2003 aku pernah mendiami wad perubatan selama 10 hari akibat serangan paru-paru berdarah.So tak de la rasa gementar.Tah la mmg sepanjang aku di ward aku mmg tak takut langsung.,sehinggalah ke dewan pembedahan.Pembedahan aku di lakukan pada sebelah malam.Tak silap aku dalam pukul 12 gitu lah aku di tolak ke dewan pembedahan.Di dalam dewan pembedahan iaitu sebelum aku di bedah,aku sedar masa tu doktor bius panggil nama aku kemudian di berikan aku satu alat semacam alat pernafasan dan si suruhnya aku sedut dalam-dalam dan akhirnya aku tak sedar ape2 sehinggalah aku di kejutkan dengan panggilan nama aku.Rupanya aku dah selamat menjalani pembedahan.Setelah berehat beberapa ketika,aku di tolak pulang ke ward kembali.Aku sempat menjeling jam di dinding jam tika itu 5.30 pagi.Huh nak dekat subuh selesainya.Aku naik ke katil dan terpaksa tidur mengiring sebab luka itu di belakang.Ubat bius masih ada so aku masih mamai.Saat aku mengiring di atas atas katil,aku terasa di belakang ku amat basah..Huh Banyaknye peluh aku,tapi aku pelik kenapa aku tak terasa panas pun.10 minit selepas itu,datang seorang doktor India untuk melihat keadaan aku..Alangkah terkejutnya doktor itu rupanya aku pendarahan(bleading)..

Suasana kembali tegang kembali.Ini kerana darah yang keluar begitu banyak.Setelah pendarahan selamat di berhentikan,dalam keadaan aku mamai, Nurse meminta aku untuk bangun sekejap dari katil untuk menukar cadar.Saat itu,Masyallah banyak nya darah aku yang mengalir di cadar tadi.Dan akhirnya aku di masukkan 1 pain darah baru.Penyeksaan yang tak dapat di ceritakan.Kalau ketika pembedahan aku tidak merasa apa-apa kesakitan tetapi saat aku di dressing,Azabnya Ya Allah Tuhan aje yang mengerti betapa sakitnya.Apatah satu hari tu doktor kata luka aku di jangkiti kuman dan terpaksa di bius untuk di korek sikit..Aduh,meskipun dah di bius tapi kesakitan itu masih terasa...Tapi hanya beberapa hari sahaja sakit yang aku terasa.9 hari aku di ward dan aku di benarkan pulang tapi kena pergi dressing sendiri di Klinik Kerajaan ampang setiap hari kecuali sabtu dan ahad di klinik biasa.6 bulan lamanya aku berulang alik mencuci sehinggalah luka tadi kering dan di tumbuhi daging yang baru.Ceh time tu pantang giler2 tu.Tak hingat punya.Masak nasi buang kanji 2 3 kali(last2 dah jd macam bubur) pastu makan sayur daun hijau jer.yang lain tak layan..Tapi bagus gak kesannya berat badan aku turun giler..hehehe tapi tu la time sakit jer nak pantang betul bila dah baik..hampeh..

kali ke dua aku di bedah bulan 11 2006.Tapi kali ni tak de komplikasi sgt dan hanya 4 hari jer di ward dan dressing setiap hari di klinik...Tapi mujur lah yang saat ni aku tak demam dan dah sikit kecik luka aku saat aku menaip blog ni.Kalau demam jugak,jawabnya kena operate lagi la...aduhhhhhhhhh

Thursday, 16 October 2008

SYAWAL KALI INI

LAGU RAYA NI LAGU BARU YANG DI DENDANGKAN OLEH DJ MIMIE, ZAWAZI DAN DJ AZLAN OMAR
lagu baru yang sedap sgt


Syawal Kali Ini – Dj Mimie & Zawazi

Syawal kali ini
Nyata lebih bererti
Telah kita sedari serta menginsafi
Syawal kali ini
Membuka ruang hati
Sama kita syukuri nikmatmu Ilahi
Hidayah mu kau limpahkan bersulamkan keimanan
Meneguhkan ketakqwaan setiap insan

Di hari yang mulia ini
Moga kita di rahmati disinari cahaya yang abadi
Syawal kali ini
tak ku berpaling lagi

Dari jalan yg lurus yang engkau limpahi
Syawal kali ini aku bersujudku pada mu
ampunkanlah segala dosa-dosaku


Tuesday, 14 October 2008

SATU HARI DI HARI RAYA

Tahun ni menu pagi raya di rumah Maksu berlainan dari tahun2 yang lalu.Rupanya maksu dan Ani berpakat untuk bertukar menu hari raya tahun ini dari kebiasaannya(nasi minyak+ gulai ayam kampung) kepada Nasi kapit(nasi impit) kuah lodeh+kuah kacang+rendang ayam kampung.Maka dengan itu,akulah yang bertugas menyediakan kuah lodeh dan rendang ayam tumis Johor(tak guna kerisik) atau di kenali sebagai nyor gula(baru tahu kerisik rupanya org Terengganu panggil nyor gula).Sehari sebelum tu kita orang sibuk proses buat satey.Sebanyak 10kilo dada ayam di potong untuk di jadikan satey.Seronok juga pertama kali belajar menyucuk sate.Hasilnya lebih kurang 500 cucuk terhasil dari 10 kilo daging dada ayam.Petang menjelang raya, aku sibuk memasak rendang ayam kampung sebanyak 2 ekor dan 2 biji kek coklat kukus.



Maksu terkenang zaman anak dara dia dulu.Masa tu maksu duduk ngan arwah mak dan ayah di rumah kami di Kg.Baru.Kata maksu jiran sebelah kami masa tu (mak Nenek ) selalu buat lontong kuah lodeh.So tahun ni dia teringin sgt nak makan nasi impit bersama kuah lodeh sbb dia tahu aku akan balik awal beraya dari tahun2 yang lalu.Lagi pula anak maksu Ani pun memang suka benar kuah lodeh ni.Aku terkial2 la ingat bahan2 yng biasa Along buat bila raya.Aku mmg tak pernah masak kuah lodeh sbb along yang biasa buat bila diirumah,tapi mujur aku ingat bahan-bahan untuk membuatnya.Alhamdulillah jadi juga kuah lodeh yang aku buat.



So menu untuk pagi raya hari tu ialah nasi impit kuah lodeh dan satey bersama kuah kacang dan rendang ayam kampung...fuh..sedapnya..ops lupa lak tak ketinggalan ketupat palas juga ade.hehe tak leh tinggal ar kalau ketupat palas ni.Tahun ni maksu tak buat Tapai tapi aku sempat jengah kat umah Mok teh dan sempat tolong bungkus dalam daun getah dan daun jambu arang..pengalaman yang indah.dan sempat juga aku masuk ke mulut dalam 3 bungkus tapai.hehehe takut gak nak telan tp dah teringin sgt nak wat cam ne tawakal je la.pastu lekas2 minum air masak banyak2.



Pagi raya memang terlau sibuk.Orang yang datang berpusu-pusu.Ani pulak beraya dulu sebelah suami dia di Besut tinggal la aku ngan adik aku terkontang-kanting sorg2.Jenuh naik turun tangga dari rumah bawah nak ke dapur tu terpaksa naik turun 4 anak tangga.Dan kesannya lutut aku yang dah memang loose bengkak dan sakit sgt.Ani samapi kul 12 hari raya pertama ngan suami dia,so giliran aku rehat pulak.Tapi tak ku sangka aku dapat berjumpa pakcik sepupu aku yang bertahun2 aku tak jumpa.Last aku jumpa masa tu aku di darjah 3 ke 4.Masa tu Pok Man Nikah dengan orang Ampang dan aku ngan arwah kakdik dan arwah kakmie(sepupu)pernah ke rumah dia di tasik Permai(satu lorong ngan Sahabat kakIxora).Tu la yang terakhir aku jumpa Pokman.Dan raya tahun ini aku di pertemuakan kembali.Mmg jauh berubah la wajah pokman,dan aku hampir tak kenal dia.maklumlah masa muda dia la antara pok sedara yang paling handsome bila pokman dah tua ni lain ar...sorry pok man hehehe.Bila semua org yang berziarah ke rumah maksu pulang giliran kami pulak beraya ke rumah mak2 sedara,tok2 sedara yang semuanya hampir2 jer rumah mereka.

Dah abis tawaf keliling kampung yang hampir2 semuanya, maka mula lah kami bergerak ke Taman perumahan baru bersebelahan Airport Kuala Terengganu.Aku dan Nazirah (sepupu) membonceng motor manakala mok su,shah Ani N Hubby serta adik2 nya menaiki kereta.Lagi syok naik motor sebab jalan menuju ke airport menyusuri laluan tepi pantai.Kawasan sebelah airport ni kawasan baru dimana pok long,dan adik mak(pokcik) serta sepupu aku menetap di sini.Dia orang ni dulu duduk sama kawasan dengan rumah mok su.Tapi oleh kerana nak tukar angin dan kerajaan Terengganu yang sememangnya baik hati bagi tanah baru kat mereka maka mereka mendirikan rumah baru di sana.Pokteh ngan moksu pun ada rumah juga di sini tapi mereka menyewakan pada student2 UMT dan lebih suka dudk di rumah dan tanah yang sedia ada.

Rumah pertama yang kami singgah beraya ialah rumah Pokcik kemudian rumah kakTie(sepupu) dan yang terakhir rumah Pok Long.Dekat rumah kakTie kat Tie menghidangkan kepok lekor Bukit Tok Beng( kedai Mek Ta(sepupu)) yang memang popular.Dengar kata keropok lekor Mek Ta ni mendapat sambutan sehingga dari kerabat Di Raja Kelantan.Memang sedap dan aku rasa lebih sedap dari keropok Losong sekarang ni..terbukti pada raya ke 3 Ani beli sepuluh ringgit keropaok kak Yah Losong tapi rasanya dah tak seberapa dan lelangit jd gatal.Mungkin isi ikan lama atau sebaliknya.

Selesai raya pertama dan raya ke dua kami hanya di rumah berehat dan bakar lebih2 satey untuk di makan.Raya Ke 3 aku pinjam kereta Ani untuk ke Wakaf Beruas menziarah dan beraya di rumah Pusaka Arwah mak Long(sebelah ayah) yang kini di didiami sepupu aku (kak Zam bersama Seorang anak perempuan dia.Kemudian ku ke Paloh(Sg.Kiat) ke Rumah arwah Mok ngoh (belah ayah juga).Hajat di hati nak singgah di kampung Tok Kaya sebab kat sana ada rumah tok sedara tp sayangnya tuan yang punya kereta call nak pakai kereta maka hajat aku untuk menziarah anak2 Tok sedara aku di batalkan.Maklumlah nama pun pinjam kereta org.Nak sewa kereta,kereta sewa habis maklumlah raya.Saudara mara sebelah ayah ramai di sebelah DARAT manakala sebelah emak ramai di sebelah PANTAI.

Wednesday, 8 October 2008


AYAH-MAWI
Ayah..
aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..
aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
tak daya ku membalas jasa dan budimu
Tanpa kamu hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
tak dapat ku membalas jasamu di dunia ini
Di pagi rayaku pohonkan kemaafan,
keinsafanku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah...
Tanpa kamu hilanglah haluan hidup
kuterasa siksanya di jiwa ini
namun aku
tetap redha apa yang mendatang
Di pagi raya ku pohonkan kemaafan, keinsafanku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah...Ayah..
aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..
aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
di hari raya iniku merinduimu.

Thursday, 25 September 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....


SALAM
Sebelum menyambut lebaran yang tinggal beberapa hari je lagi..Di sini aku ingin menghulurkan salam kemaafan andai selama ini ada kata2 ku yang menyinggung sesape jua yang aku kenali,sahabat2 blog,sahabat2 KLFM,teman2 sekerja atau sesape jua yang mengenali insan bernama ILA ini atau di kenali sebagai ILAIP@ ielaampang sahabat Klfm. Sesungguhnya sebagai seorang insan bernama manusia tak lepas dari melakukan kesilapan selagi bernyawa.

Ni merupakan N3 terahir aku sebelum menyambut raya,kerana esok malam aku akan berangkat ke Terengganu menyambut hari raya di rumah mak su aku bersama adik bongsu ku(satu ibu) di sana.Tahun ni merupakan tahun pertama aku lama beraya di kg,iaitu selama 10 hari.Aku akan mula betugas pada 7/10/08 bersamaan hari selasa.Tahun lepas aku tak amik langsug cuti raya,dan hanya bercuti mengikut cuti yang di beri sahaja.So tahun ni aku berkesempatan beraya lama di kg dan sempat juga beberapa hari bersahur dan berpuasa di kg..

Ari tu sempat aku sms sepupu aku untuk menempah ikan pari bakar setiba nanti aku di kg.Sape suruh cerita kat aku yang hari2 panggang ikan.Kan aku dah terliur..Aku tak dan pun nak bakar ikan puasa tahun ni.Tak sempat la..lagi pun tak ramai tak seronok.Bila kat kg nanti ramai2 pasti bertambah2 la aku makan.hehehe Mak su mmg pro masak lauk pauk ni..dan yang paling penting gulai ayam kg pasti ada di pagi hari raya nanti..Hidangan wajib keluarga maksu setiap tahun bersama nasi minyak.Selain itu juga biasanya maksu juga menyediakan sate ayam (hidangan untuk keluarga sahaja) dan ketupat palas.

Cakap bab ketupat palas ni,aku memang hantu.Kalau org kampung aku, sebelum di makan selepas di rebus,kebiasaannya ketupat tu di goreng dulu seketika..dan rasanya lebih enak dari ketupat yang di rebus sahaja.huhuhu...menggoda...k la jumpa lagi selepas raya..

salam kemaafan dan semoga Aidilfitri ini menghapuskan dosa sesama kita...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1429H......

AKU NAK LAYAN SYAHDU SAT................

Black Dog Bone
Cahaya Aidil Fitri

Bila tiba hari raya
Semua insan bergembira
Tetapi bagiku hanya kesedihan
Yang menyelubungi hidup
Ayah dan juga ibuku
Telah pergi selamanya
Terbiarlah aku ibarat musafir
Yang haus di padang pasir
( korus )
Siapakah yang sudi
Menghulurkan simpati
Kepada nasibku ini
Agar dapat kurasa
Nikmat di hari raya
Seperti insan yang lain
Ku meminta dan berdoa
Kepada Yang Maha Esa
Tabahkan hati berilah pedoman
Cahaya Di Aidil Fitri

Tuesday, 23 September 2008

saja suka-suka

Sebenarnya aku buka blog abg Black canary,tertarik pulak dengan gambar yang di ubah suai melalu satu laman web.. http://www.photofunia.com/ so aku pun cuba-cubalah dan hasilnya mmg nampak real hehehe..tq abgbc cz bg alamat website ni.


cun la Mama Afiq ni...jgn marah mimie curi pic awak dlm blog..hehehe saje suke2


wajahku setelah di potret kan..wakaka





model cilik si Zara




perasan ar minah tu





persandingan kakGi dan abgzul










eh..eh..eh ayah dalam Tv tu














wow..cayalah aku ngan Afiq




Friday, 19 September 2008

MAJLIS BERBUKA PUASA











control beb!!

Tahun ni tahun ke-2 aku berbuka puasa dengan syarikat tempat aku berkerja sekarang.Ini bermakna dah hampir dua tahun aku di Syarikat ni. Kalau tahun lepas majlis berbuka syarikat diadakan di Bora Ombak-Ampang Point,tapi tahun ini di Hotel DePalma,Jalan Ampang. Terima kasih pada pihak pentadbiran kerana sudi menjemputku dan rakan sekilang aku Siti...Terima Kasih juga buat Naimah kerana menyusahkan diri menjemput akak kat rumah.


jahat aku ngusik Haikal sampai menangis hehehe... ni lah gaya seorg ibu..sebaya aku ni tapi anak dah 5..pergh




Makanan yang di hidangkan di sini boleh di katakan ok lah juga.Maklumlah kalau dah "free" tu kira ok lah kan..syukur.Tapi bila dah menu tu terlalu banyak tak tahu apa yang nak di makan.Sekadar-kadar aje la..Tapi untung kalau yang jenis kuat makan..Tak rugi..Maklumlah bayaran jer untuk satu kepala RM53 bersih.Intai-intai juga kut2 ada kerabu mangga dan kerabu perut,tapi sayang tak de ar..kerabu pucuk paku.kira ok lah jugak..hehehe.









Selain itu,tahun ini juga aku berpeluang berbuka puasa bersama-sama dj2 kesayanganku Dj Julia,Dj Mimie,Kak Azizah Dj MK(kaki lawak) dan Dj Ain(walau hanya sebentar) di Imperial Hotel,Jalan
Sultan Ismail.Mula-mula blur gak sbb tak tahu dan tak terNAMPAK langsung tang mana terletaknya hotel ni.Maklumlah aku ni bukan kaki rayau.Kalau tak de benda nak buat kat KL tu jangan harap aku nak kesana.Seawal jam 5 aku bergerak dari kilang ku yang terletak di Lembah Jaya Selatan.Mulanya aku ajak Naimah untuk menemani ku,tapi sayang dia tak berapa sihat.Aku calling2 abgDin(Abg angkat ku) sayang juga sbb dia kena bawak Datuk pergi berbuka,akhirnya aku teringat anak maknyah si Ella,alhamdulillah dia ada kat Ampang time ni.Maklumlah minah ni mencari rezeki di Klang.

Aku tiba di hotel seawal jam 6.Kata Julia dia suruh tunggu di Lobi selewatnya jam 630ptg.Aku duduk la lepak-lepak kat lobi sambil bergambar bersama Ella dan sepasang suami isteri juga merupakan sahabat klfm(maaf la lupa nama sahabatnya). Tika jam menunjukkan 6.50ptg kelibat Julia tak kelihatn juga.Aku pun try naik ke tingkat atas untuk meninjau2 kut-kut Ju ada di sana..Betul la rupanya dah ramai yang sampai.Aku dudk semeja dengan Kak Azizah dan suaminya(Abg Roslan) dan juga Dj MK.Dj MK ni lawak jugak orgnya.Ramah seperti dalam radio juga.

Wah! kat sini menu yang tersedia terlau banyak..Dari Japanesse,western,chinesse dan Melayu semuanya ade.Deasert yang di sediakan pun agak banyak dan sedap2.Paling aku suka makan malam tu tiram dan kupang mentah yang di perah lemon dan di cicah thousand island.Pertama kali aku mencuba..dan emmm... not bad rasanya.Tak ketinggalan juga sushi my favourite...jam 8.30 malam masing-masing beransur dan di bekalkan sebekas bubur lambuk..TQ klfm tq Imperial...

Thursday, 11 September 2008

FITNAH MEROSAKKAN UKHUWAH

SEBAGAI RENUNGAN
(DI COPY DAN DI PASTE DARI LAMAN BLOG SESEORANG)


SATU sikap yang merosakkan persaudaraan dan perpaduan umat Islam ialah 'suka membawa mulut', mereka-reka serta menambah cerita buruk, malah melaga-lagakan orang se hingga kisah yang pendek menjadi panjang.Ia juga disebut menabur fitnah atau 'namimah' iaitu men ceritakan keburukan orang di khalayak ramai dengan tujuan menimbulkan kebencian dan permusuhan terhadapnya.Kesan daripada perbuatan itu bukan hanya merugikan seorang dua, malah menyebabkan hilangnya perasaan kasih sayang, hormat dan kepercayaan di kalangan masyarakat, sehingga runtuh segala sendi kebahagiaan hidup bermasyarakat.Sikap seperti itu sangat tercela. Ia satu daripada perbuatan dosa besar yang akan mendapat ancaman seksa amat berat di hari pembalasan kelak.

Antara faktor yang menimbulkan fitnah ialah dorongan perasaan iri hati atau dengki terhadap orang lain, ditambah kekurangan iman dan tiada kefahaman mengenai larangan dan kemurkaan Allah, malah hati dan jiwa seseorang yang kotor, lemah tahap pemikirannya dan sukar menerima kebenaran."Adapun orang yang berpenyakit dalam hati mereka, maka surah itu menambahkan kekotoran pada kekotoran yang sedia ada pada mereka; dan mereka mati, sedang mereka berkeadaan kafir." (at-Taubah:125)

Faktor lain yang mendesak seseorang melakukan fitnah kepada saudaranya ialah kerana ingin mendapatkan kuasa, pengaruh serta kepercayaan orang terhadap diri dan dak waannya, malah ingin menunjukkan dirinya seorang yang lebih baik daripada saudaranya itu.Islam menasihati umatnya agar melindungi rahsia sau daranya, bukan sengaja mencari kelemahan dan membuka aibnya kepada khalayak, kerana dengan tindakan itu boleh menjatuhkan maruahnya.Rasulullah s.a.w menegaskan, menyelidiki rahsia dan mem fitnah orang lain yang baik, termasuk ciri orang munafik yang mengaku beriman dengan lidahnya, sedangkan hatinya benci.


Mereka di hari kiamat akan dibebani dengan dosa besar di depan Allah.Hari ini medan menabur fitnah terlalu banyak. Dengan perkembangan teknologi, semakin mudah pula mengadakan berita palsu, fitnah dan segala celaan, dengan cepat tersebar ke seluruh ceruk rantau.Cukup dengan memasukkannya ke dalam Internet atau blog, semudah itulah manusia berbuat dosa dan semudah itu juga umat Islam boleh bersatu dan berpecah belah.Bagi Muslim sepatutnya perlu bertanggungjawab atas apa yang ditulis, diucap dan disebar, bukannya menulis, bercakap dan menyebarkan berita mengikut sesedap hati tanpa di selidiki, kerana semua itu akan ditanya Allah."Dan janganlah kamu mengikut apa yang kamu tidak ketahui; sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan ditanya apa yang dilakukan." (al-Isra:36)Orang yang menyebarkan fitnah nanti di dalam kubur akan diseksa Allah.

Perkara ini dapat dibuktikan melalui kisah yang diceritakan Rasulullah s.a.w.Suatu ketika Rasulullah s.a.w melalui dua kubur lalu baginda bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya penghuni dua kubur ini diseksa. Keduanya tidak diseksa kerana dosa besar. Adapun seorang daripadanya tidak bersuci daripada ken cingnya dan yang satu lagi suka memfitnah.Kemudian Rasulullah s.a.w mengambil pelepah kurma yang basah dan memotong dua, lalu dipacakkan pada kedua-dua kubur terbabit sambil berdoa: "Semoga Allah meringankan seksaan atas keduanya."Allah tidak membenarkan perkara keji, berita palsu ber kembang dalam masyarakat Islam, lebih-lebih lagi jika ia membabitkan kehormatan dan maruah seseorang.Orang yang suka mengadu domba tidak akan masuk syurga, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba.

"Sebagai Muslim, sepatutnya masing-masing menghayati pengertian terhadap 'Islam' yang dianuti dan dijadikan cara hidup, iaitu kesejahteraan.Agama kesejahteraan bukan hanya menjamin kesejahteraan kepada diri sendiri, malah ia juga memberikan kesejahteraan kepada orang lain, dengan tidak mengata terhadap saudara seagama, tidak menyakiti mereka dan tidak mencabuli hak mereka.Perbuatan menabur fitnah sebenarnya lebih kejam daripada membunuh, kerana kesan kerosakannya lebih teruk. Jika dengan membunuh, walaupun ia tetap salah, tetapi mang sanya mungkin seorang, tetapi dengan fitnah mungkin mengakibatkan ramai orang dan kesannya berentetan se hingga bertahun-tahun.

Pada zaman nabi dulu pernah berlaku peristiwa fitnah, sebagaimana dialami isteri baginda, Saidatina Aisyah r.a. Beliau dituduh melakukan perbuatan keji dengan Safwan bin al-Ma'athal selepas perang umat Islam dengan Bani Mush thalaq pada tahun kelima hijrah.Akibat kejadian itu, lebih sebulan Aisyah sakit dan di asingkan Rasulullah sehingga turun ayat yang menegaskan kesucian beliau."Sesungguhnya orang yang membawa berita dusta itu golongan daripada kalangan kamu; jangan kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang antara mereka akan beroleh hu kuman sepadan dengan kesalahan dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di akhirat)."Sepatutnya semasa kamu mendengar tuduhan itu, orang yang beriman lelaki dan perempuan, menaruh baik sangka kepada diri mereka sendiri, dan sepatutnya mereka berkata: Ini ialah tuduhan dusta yang nyata."Sepatutnya mereka (yang menuduh) membawa empat orang saksi membuktikan tuduhan itu. Oleh kerana mereka tidak mendatangkan empat saksi itu, maka mereka itu pada sisi hukum Allah adalah orang yang dusta."Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu, di dunia dan di akhirat, tentulah kamu dikenakan azab seksa yang besar disebabkan kamu turut campur dalam berita palsu itu."Iaitu semasa kamu bertanya atau menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu dan memperkatakan dengan mulut kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai penge tahuan mengenainya; dan kamu pula menyangka perkara kecil, pada hal ia pada sisi hukum Allah adalah perkara yang besar dosanya."Dan sepatutnya semasa kamu mendengarnya, kamu segera berkata: Tidakkah layak bagi kami memperkatakan hal ini! Maha Suci Engkau (ya Allah dari mencemarkan nama baik ahli rumah Rasulullah)! Ini adalah satu dusta besar yang mencengangkan."Allah memberi pengajaran kepada kamu, supaya kamu tidak mengulangi perbuatan yang sedemikian ini lamanya, jika betul kamu orang yang beriman."Dan Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan (hukum-hukum-Nya); kerana Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana."Sesungguhnya orang yang suka menghebah tuduhan yang buruk di kalangan orang yang beriman, bagi mereka azab yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui."Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu, dan sesungguhnya Allah amat melimpah belas kasihan-Nya." (an-Nur: 11-20)Melalui keterangan itu jelas kepada umat Islam, apabila menerima sesuatu berita hendaklah terlebih dulu diselidiki, lebih-lebih lagi berita yang menyentuh kehormatan se seorang, kerana mungkin dengan penyelidikan itu dapat mengetahui lebih jelas perkara terbabit, sama ada benar atau palsu."Wahai orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang yang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan suatu mu sibah kepada kaum dengan sebab kejahilan kamu sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu lakukan." (al-Hujuraat:6)

Wednesday, 10 September 2008

HAMPEH

Gara-gara kelewatan bas semalam aku lewat sampai kerumah.Bulan puasa ni setelah di rayu dgn bhgn HR maka dapat lah pulang seawal jam 5.Kelewatan bas semalam tak lah seteruk yang aku alami hari Jumaat lepas(5/09/08).Bayangkan seawal jam 5 aku dah keluar dari kilang tapi gara-gara Terowong Smart dan hujan yang lebat dari pagi (dengar khabarnya KL sesak gile) maka aku terpaksa berdiri hampir 3 jam menanti bas yang tak muncul2 di Taman Mulia Jaya.Ikut hati hari tu nak saja aku berjalan ke Rumah.memikirkan jalan yang akan di lalui itu naik turun bukit aku jadi serba salah.Mahu semput nanti aku di buatnya.Menanti teksi yang lalu kat sana pun hampeh..ada pun semua bagi tahu gas NGV mereka dah nak kehabisan.Nak tak nak aku terpaksa masej along untuk memasak lauk untuk berbuka.Mungkin aku terlewat.Sedihnya waktu azan maghrib aku masih lagi duduk terpacak di bas stand.Bas yang di tunggu tiba setelah hampir 15 minit umat islam berbuka puasa.Letihnya tapak kaki Tuhan aje yang tahu.

Tapi mujurlah semalam bas hanya lewat setengah jam dari biasa.Setiba di rumah jam dah menunjukkan pukul 6.Apa lagi dalam keletihan pertama sekali jerang nasi..dari tempat kerja tadi dah merancang nak masak asam pedas ayam dan goreng sayur kacang botol.Ingat mulanya nak masak lemak cili api ayam sbb dr minggu lepas si Atan dah order lauk tu.Pikir2 malas la pulak nak masak lemak2 ni.Akibat dah terlalu lambat sampai maka bahan2 yang sepatutnya di tumbuk aku racik2 jer halus-halus.Nak di tumbuk dah kesuntukan masa.wawawa...maka terhasil la asam pedas yang kurang"kick".Tapi cayalah first time aku goreng kacang botol style ape tah tapi hasilnya memuaskan .sodap lah pulak.Berperang bersilat di dapur ngam-ngam 710 aku selesai masak...Hari ni menu ape pulak eik??balik2 ikan dan ayam.

Tuesday, 9 September 2008

BERSEDERHANA

Tahun ni merupakan tahun ke 4 berpuasa tanpa Bapak dan kali pertama berpuasa 3 beradik.Ini adalah kerana adik kandungku yang ke 3 berhijrah kerja di daerah yang lain.Hidangan berbuka kami tahun ini ala kadar jer.Alhamdulillah tak membazir.sekadar1-2 jenis lauk dan di sulami beberapa jenis kuih-muih yang di beli along serta sejenis minuman sudah memadai bg aku dan adik berbuka.Along tak kisah sebab dia memang tak makan nasi.Nak diet la tu kut.Mana nak tau raya ni boleh pakai baju kebaya..hehehe jgn marah ha...Bercerita pasal sahur,aku memang dari dulu malas nak bersahur.Biasanya dulu-dulu ketika ada arwah dia lah selalunya yang mengejutkan adik-adik untuk bersahur.Dari satu bilik ke satu bilik di kejutnya kami.Kena waktu itu aku rajin untuk bangun,maka bangunlah aku untuk bersahur kalau malas maka huhuhu...Biasanya lauk bersahur kami sama seperti lauk berbuka.Malas nak masak ulang2 kali.Bila masak untuk berbuka tu maka di lebihkan sekali untuk bersahur.Awal-awal puasa lagi aku tak kesempatan,maka Atan adik aku yang bongsu jer la yang bersahur.Malas sungguh aku nak bangun.Kesian pun ada dia makan nasi dan lauk sejuk tak di hangatkan.Aku bukan malas nak bangun tapi sejak akhir-akhir ni aku susah nak lena tidur.Kekadang tu dekat pukul 3 baru aku nak lena.Jadinya bila jam dah 4.30 huh terasa nau liatnya.Tapi dua ari ni alhamdulillah aku mampu bangun untuk panaskan lauk dan nasi.Kesian bila di kenang adik aku yang sorang tu.Kalau dia balik rumah ummi dia senang sikit aku tak yah fikir sangat nak masak.Atan ni sebijik perangai macam arwah bapak aku.Kalau dulu Arwah bapak suka bersarapan dengan "nasi sejuk" Atan begitu juga.Dia tak kisah apa jenis lauk pun janji nasi.Kalau benda-benda lain ni dia kurang.Bak kata pagi ,petang, malam nasi,nasi dan nasi.

Aku dah pun selamat membeli tiket untuk pulang ke Terengganu pada 26/09/08 malam dan balik Kuala Lumpur pada 5/10/08 pagi.Tahun ni paling lama aku balik kampung beraya.Seingat aku dah 3 tahun tak balik raya di kampung.Fuh semalam sms sepupu aku bagi tahu tarikh aku nak balik,seronok dia..aku dengan Mek Ani mmg agak rapat.Bualan puasa ni boleh dia minta izin inggalkan suami dia untuk balik Terengganu berniaga kuih di Gerai makan mak dia(maksu aku).Kesian Hezreen sebulan kena tinggal.Ani siap merancang di sebabkan aku balik kampung awal dia nak ajak aku buat kuih untuk raya.Weh!! Ani..aku bab2 kuih raya ni sorry ar failed giler...kalau mu nak suruh aku masak lauk pauk..ok begheh....huhuhuhuKalau tahun dulu-dulu semasa Toki ada lagi,rumah mak su mmg jadi tumpuan tetamu berkunjung.Ye lah maklumlah ada orang tua.Tapi tahun ni tak tahu lah masih ramai kah seperti tahun-tahun sebelum ini??Aku seronok kalau di Kampung Tok Jembal ni,keliling kampung tu saudara mara aku jer yang penuh.Tok ngah,tok de, tok su pok teh.pok cik,pok long semua duduk dekat2 situ jer.So satu hari tu berjalan rumah saudara mara sebelah emak je la..Ceh!! dah tercerita bab raya pulak..ops..sorry..ok la sampai sini lah dulu.Ada idea dan kesemptan aku taip lagi kisah2 hidup ku.TAK SABAR NAK BALIK KG....YEH! YEH! YEH...............

Thursday, 4 September 2008

PASAL APE NTAH?

pasal ape ntah eik kat blog ila ni dah boleh komen pastu tak boleh nak publish bila sign in kena modified kat sana baru la ada.Pelik betul la..ada sesape yang tahu n nak tolong selesaikan ker...

AHLAN WA SAHLAN YA!! RAMADHAN....


Salam Ramadhan Al Mubarak yang mulia buat semua umat Islam seluruh dunia..Agak terlewat masukkan post ni..salam kemaafan jua di pohon kepada saudara2ku andai ada kesilapan pada tingkah laku ku mahupun terlancang mulutku dalam berkata-kata...Sesungguhnya manusia tak lepas dari melakukan kesilapan.Salam Ramadhan dan selamat berpuasa juga elakkan pembaziran semasa berbuka....

Friday, 29 August 2008

TERIMA KASIH


Terima kasih Klfm kerana menganjurkan Kuiz Merdeka dan sumbangan hadiah dari Habib Jewels berupa sepasang subang mutiara(nilai tak tahu).Agak cantik juga tapi sayang aku tak leh pakai sebab lubang tindik aku dah tutup.Lagi pun aku ni mmg dr dulu tak gemor memakai barang kemas ni.Rimas jer rasa.Aku lebih suka kosong di seluruh badan.Ape pun terima kasih sekali lg.

Tuesday, 26 August 2008

24 OGOS 08

Toki telah kembali ke Rahmatullah pada pagi Ahad 24 Ogos 2008.Tika itu aku di Maran,Pahang menghantar rombongan pengantin lelaki(adik kawan aku).Pukul 5.30 aku di beritahu yang toki dah nazak dan pukul 715 lebih kurang aku terima sms mengatakan yang toki dah kembali ke rahmatullah di usia 85 tahun.Redha je la.Sebabnya dah lama toki terbaring sakit.Sekurang2nya terlepas sedikit beban dia.Bermakna aku dah tak de atuk lagi...huhuhu tinggal la mak sedara dah pak sedara jer di Terengganu (sebelah Emak)..Al-Fatihah buat to'ki...

Tahniah Juga buat pasangan Razali dah Rafizah yang selamat di ijabkabulkan pada malam minggu ari tu dengan dua kali lafaz tu...hehehe syg aku tak dapat nak set pic mereka kat sini..Si pengantin perempuan setelah di make up kan aku tgk sejibik macam pelakon Nadia Mustafa..pergh syg ar tak de hp canggih nak snap.Lau tak leh saje2 wat gempak kat website mms kononnya Nadia Mustafa Kahwin hehehe.Hantaran dr pihak lelaki sebanyak 9 dulang dan di balas dgn 11 dulang.Cantik pulak tu gubahan dalam sebijik2 bakul berbentuk kerang(aku sempat rembat satu dengan izin)...Manakala Mas kahwin bg negeri Pahang terlalu kecil la bg aku cuma RM 22.50 dan duit hantaran RM8k..huhuhu mahalnya...Majlis yang di hadiri tu agak meriah juga.Dan dgr kata dah lihat sendiri kaki kerbau tergantung masa malam akad nikah tu,sebanyak 3 ekor kerbau di tumbangkan..Sedap gak daging kerbau ni di sulam pulak dengan pecal umbut nyor mmg pergh..syg tak dak sambal belacan kegemaran ku...

Selesai upacara memotong kek sebanyak 3 tingkat,kami pun bergerak pulang ke Kuala Lumpur...Thank to Hajar sbb sudi ajak aku bertandang hehehe..alamak lupa nak minta sireh..heheehh

alamak TERLEBIH SUDAH....


Ops! tarikh ni juga bermakna dah 11 tahun sudah arwah akak aku pulang ke rahmatullah...

Thursday, 21 August 2008

NAK LAYAN SYAHDU SAT...............

Di Takdir Kita Bersama - Mac Rahayu

tak pasti siapa yang tersentuh
bila terserempak tempat kita bertemu dulu
adakah aku yang khayal kehadiranmu
atau sememangnya kau disini
kedatanganku ini
sekadar menyisip suasana
dan bukan untuk semula
entah siapa yang bersalah
tertanya-tanya siapakah lebih luhur setia
hanya pandai berjanji sewenang-wenang
untuk semalam dan hari esok
tapi engkau terlupa
engkau yang terlalu kecewa
sehingga berhari di sini
pedih
melihat engkau begini
penawar tidak berguna lagi
sedih
sekilasnya engkau pun menoleh aku
apa yang tergambar menyesali tingkahmu
*tinggalkan ku diwaktu senangmu
#simpati jiwa bukannya alasan
kala mata kita bertentangan
ku sedari aku pun begitu
merindui belaian kasihmu
sedari dulu andai pasti
di takdir kita bersama
(ulang #)
andai kita ditakdirkan berdua

Thanks alot kat Mimie hari tu sebab layan ngada2 ila request this song.
Dan terima kasih juga kat Julia kerana mengirimkan hadiah ila pada Abah hari tu.Tak de mood lagi nak baca novel2 tersebut..best dapat tambah koleksi Novel2 alaf21 ku yg dah lama aku tak beli.

Thursday, 14 August 2008

YM yang menyentuh hati dan perasaan ku

14 Ogos 2008
azromaya a: salam dldm MUDA belum 30
azromaya a: ehemm..tak nak berbatikMMS kee
rindu Sayang: kita tak de hp canggih
rindu Sayang: hehehe
azromaya a: selamat harilahirrrr dik..sabor saboorr dldm keidupaan
rindu Sayang: tq
azromaya a: sesuangguhnya derita yg di tanggung dan diUJI olehnYA..
rindu Sayang: yup
azromaya a: hanya DIA yg tau sejauh mana BAHU leh pikull
rindu Sayang: terima kasih pokcik
azromaya a: jika tak leh PIKUL DIA tak bagi cubaan
azromaya a: itu tanda PENGASIHNYA
azromaya a: samasama hayati..
azromaya a: kita rasa kita paling derita??ada lagi yag derita
azromaya a: saborrr..
rindu Sayang: derita ku tanggung sendirian
azromaya a: yup..sebolhnyaa cari laa kawan sejati ygleh LUAHKAN
azromaya a: nanti melotup
azromaya a: yg kita percaya..sekadar meluahkan ..tak semesti ia leh selesai
rindu Sayang: saya tak percayakan kawan
rindu Sayang: kawan kkdg tikam saya belakang
azromaya a: aduzzz..
azromaya a: cuba beri harapan
rindu Sayang: menitik air mata saya pokcik ni
azromaya a: memang zaman ni satu per 1ribu nak jumpa
azromaya a: cuba cari insan..masih ada tetap masih ada yg sudi berkongsi..
azromaya a: yg penting kena INGAT ILLAHI syg..umatnya
aazromaya a: tak semessti kita rasa derita ILLAHI tak sayang
azromaya a: memang sesekali kita TERASA ILLAHI tak sayang kita..itu sesekali
azromaya a: kena AKUI ILLAHI tetap sayang HAMBA..
rindu Sayang: terharu saya
azromaya a: mungkin 3 kali kita rasa ILLAHI tak sayang kita??
rindu Sayang: terima kasih pokcik
azromaya a: kenapa org lain bahagia??
azromaya a: kita tertanya kenapa ku DERITA??
azromaya a: kenapa org sebelah boleh gelak bahagia dgn keluarga senyum ohh bahagianya mereka..
azromaya a: kita rasa cemburu?
azromaya a: rasa ILLAHI TAK ADIL pada kita..
azromaya a: DIA yang AMAT menyanngi..umat
azromaya a: ILA kena letak ILLAHI MAHA ADIL n MAHA penyayang
azromaya a: adil tak semua balasan baik didunia
azromaya a: adil tak semua balasan JAHAT didunia
azromaya a: penyanag dari segi harta ibadat..
azromaya a: dah berusaha masih sabor
azromaya a: insan buat silap pun ILLAHI masih sayang..sebab ILLAHI tak dendam mcm manusia
rindu Sayang: text pokcik ni nanti ila nak copy n paste kat blog
azromaya a: tak semsti tak bahagia tu tak sayang
azromaya a: kiita ta boleh LIHAT ILMU ILLAHI dgn mata
azromaya a: ISLAM buka ciptaan manusia..
azromaya a: bila derita tak bahagia bukan bererti tak sayang..DIA nampak apa yg kita tak nampak..DIA YG CIPTA kita..
rindu Sayang: terima kasih pokcik
azromaya a: ala text biasa jee
azromaya a: lihat tersirat..ILMU yg tak habiss..tak terjangkau MINDA ..insan,
rindu Sayang: tak kisah ila nak masukkan dalam blog
azromaya a: kita hanya boleh berkata..tentu ada sesuatu..bila terjadi kita kena fikir tentu ada sesuatu
azromaya a: sesuatu tu adalah yg tak nampak..samada cubaan godaan dan balasan....nak KOREK sesuatu tu kena sloww dan bertanya ULAMA dan ustaz selalu referrr atas apa yg terjadi..
azromaya a: yg penting selalu bertanya..
azromaya a: bertanya dari sudut cubaan ..cabarann..makain KUAT ketahanan kita kesabaran makin KUAT BAHU yg ILLAHI cuba....DIA yg cipta..
azromaya a: cuma tak tau sejauh mana ujian..tak kan sehingga diA nak suruh hambanYA bunuh diri ..tak
azromaya a: kecuali laa dah JODOH hambaNYA itu nakmati dgn cara bunuh diri..
azromaya a: jika tertulis nakbunuh diri tu lain laa
rindu Sayang: yup
rindu Sayang: pernah dgr ustaz cakap
azromaya a: yup..
azromaya a: hhee
azromaya a: semuanya dari ustaz hee
azromaya a: copy jee sesama ingatan hee
azromaya a: ustaz sendiri pun kekeadang terlupa apa yg dia cakap itu KELemahan insan

berakhir 10:28am

Thursday, 7 August 2008

Akhirnya.........

Selamat sudah aku menjual skuter Elite 150cc ku..banyak pengalaman bersama skuter aku tu..dengan skuter itu jugalah dulu 2 tahun aku mengangkut anak2 jiran dan cucu jiran sekitar rumah aku pergi dan pulang ke sekolah yang hanya 3 minit dari rumah ku..Dapatlah sikit duit buat belanja.Anak2 jiran aku mmg suka kalau dapat naik skuter aku tu.Ye lah skuter tu boleh berdiri di depan dan santai jer,kekadang tu berebut sama dia org nak duduk kat depan.Motor yang selama 36 bulan aku amik secara ansuran hanya sempat aku guna selama 3 tahun sahaja.2Tahun terperulk dalam stor sebab rosak dan roadtax tak perbaharui dan lagi pun aku ni pemilik lesen Agung.kekeke..so dari dok rosak gitu jer aku saje2 tanya kawan opis aku ni kut2 dia berkenan,dia ni pomen motor so setakat nak repair merepair tu mmg pakar la dia.So dia pun secara rasminya menhantar "duit belanja" padaku dan dengan sekali akad maka geran dan motor bertukar milik...huhuhu tak pe la ade rezeki aku nak pakai motor lain pulak.Taknak dah guna skuter sebab kos penyelenggaraan sesebuah skuter terlalu tinggi.Tak mampu den..

Sejak 2 minggu cuaca agak panas sekali.Bahkan tika waktu sudah menunjukkan 5.30 ptg matahari memancar serasa seakan 1.00 tghari.Panas nya terasa bahang kuat sgt,sehinggakan aku rasa bagai nak pitam semasa menunggu bas untuk pulang dari kerja.Kalau sebelum2 ni aku sanggup untuk menunggu Rapid U28 untuk tukar ke U29,demi penjimatan harga tiket,tp sekarang aku dah tak sanggup sgt rasanya aku naik jer metro dan bila di bas stand U29 aku rasa lega sebab kat situ redup sikit.Kalau sebelum ni hanya RM2 pergi dan pulang dr kerja dengan menaiki 4 buah bas,tapi kini RM2.90 lebih 0.90 sen jer.Tak pe lah janji selesa dan tak lambat.Teringat dialog arwah bapak kalau cuaca panas2 macam ni kalau dia balik dr kerja terlalu haus,dia akan minta "amikkan aku air paling sejukkkkk di dunia".

Balik ni nak gi tukar baju yang aku beli last week sebab konon perasan dah kecik tapi bila balik mak aii kotat eih,nampak bosar tapi kocik..pas tu nak pi amik spec mata aku yang baru malam tadi gi tempah..wala wey...

Wednesday, 30 July 2008

PAGI YANG GELAP

Huh..pagi ni tetiba lak tekak ni terasa nak sangat makan nasi lemak mamacyg @ mamatunggal.Paling aku suka daging dendeng dia..kalau sebelum ni daging tu mama masak rendang tok leh tahan juga tapi sekarang mama tukar buat daging dendeng Perak pulak.Aku samapi kat gerai mama pagi tadi jam 8.15.Ape lagi dengan segera aku suruh mama bungkus ..mama ingat kan aku nak lepak sana macam biasa.Sorry la ma tak de time..hehehe sabtu ni ila pi lagi k..

Lokasi berniaga mama:
berhadapan dengan pasaraya Hock Chun(seberang jalan)menghala Ampang -
ISNIN hingga JUMAAT
SABTU depan 7 ELEVEN menghala ke Sucasa Hotel...
cuba lah boleh tahan dan harganya memuaskan...

Note untuk kakAA:
ila baru teringat mama pernah tanya ila kenal ke kakAA,sebab kata dia,dia teringin nak jumpa kakAA sebab dia tahu kakAA sahabat lama..dia kata dia tak pernah jumpa akak.Tu yang di beritahu semasa kalai pertama ila makan di tempat dia...

Tuesday, 29 July 2008

YER YER...ORR......

Sabtu 26 Julai 08....

Huuh..sungguh membosankan..terlalu bosan duduk di rumah sehari suntuk..setelah hampir sehari aku menghabiskan waktu menonoton rancangan TV,akhirnya aku bersuara pada adik aku yang bongsu.Wey! jom gi Jalan TAR..boring ar..aku belanja tambang....RM2 je dua hala...ok set...

Sampai di KL,aku dan adik menuju ke Jalan Masjid India.Kat sana ada seorg sahabat Klfm Juga berniaga beg2 balik kampung dan beg2 tangan....harganya boleh tahan jugak...berkenan betul aku dengan beg yang berwarna pink tu...tak pe2 nanti aku beli untuk balik kg raya ni...hahahaha lagi pun beg balik kampung aku selama ni yang aku pakai zip dia pun dah patah.Beg tu sayang juga sebab kaler purple lagi pula beg kurma ayah pergi haji tahun 2002 dulu.Aku dan adik lepak kejap jer kat kedai kakZah tu..Malas nak lama2 org ramai sibuk memilih..Aku menuju ke pasar malam yang berhampiran..Pasar malam KL yang amat masyur itu aku susuri bersama adik sambil memrhatikan juadah2 yang di jual di situ...huh sesaknya dengan lautan manusia..pening kepala aku.Sambil berjalan aku sempat bisik kat adik yang aku sebenarnya berkenan kat beg pink kaler tu..wah..rupanya dalam diam adik sms kat kakZah bagitahu aku berkenan dan aku tanya bape nak bagi diskaun kat aku..tak mahal pun RM10 jer..kakZah kata mai la singgah balik nanti amik..



Setelah menyusuri lorong org berjual aku berpatah balik ke belakang untuk pergi semula kedai kakzah td.Aku sempat beli jering muda(ulam paling aku minat selain petai dan kerdas) dan juga rangka ayam..manakala adik aku tak beli ape2..ntah la bila dah banayk sgt org meniaga mmg tak tahu apa yang nak di beli.Nak gelak pun ada semata-mata dr Ampang itu je yang di beli..Ceh! buang karen.Sebelum tu sempat juga aku belikan kakZah apam balik.Bila sampai kembali kat tempat kakZah tadi rupanya kakZah sedekah je kat aku beg td yang aku kenan tu..huh aku nak hulur juga tapi dia berkeras menolak..Alhamdulilah moga2 rezeki nya murah..Kakzah ni sebenarnya ibu tunggal dan membesarkan anak2 dengan berniaga beg.Lama jugak aku melepak kat sana dan selepas kami mohon izin untuk pulang dan ucapkan ribuan terima kasih atas beg yang di berikan pada ku kami berangkat pulang ke rumah..



Dalam bas tetiba lak perut ku terasa lapar.Kami lajak bas turun di Tasik Tambahn untuk makan di gerai BONDA di Sri Taman Baru.Aku order nasi goreng campur 2,milo ais dan air 8.Air 8?...Air 8 sebenarnya air limau kasturi yang di blend seperti membuat air fresh oren tetapi mengunakan 8 biji limau dan tidak di buang kulit.Rasanya masam2 manis dan kelat.huh memang puas buat hilang dahaga.Harganya leh tahan juga..cuma RM3 segelas besar.



Terima kasih abah sehelai tudung bewarna hijau muda.Ip tak de baju hijau tapi pagi ni pakai buat gi kerja sbb baju kerja tshirt putih dan seluar hitam so rasanya tak janggal kut.



Akhirnya aku dapat juga bergambar dengan Afiq.Pic ni di snap menggunakan hp camera shbt alongayu..aku pakai hp cap ayam jer yang boleh 3G jer wakakakaka.............Lokasi rumah baru Opah Izan...

Tuesday, 22 July 2008

DIA DATANG LAGI....

Musim buah datang lagi.Aduh alangkah enaknya kalau aku dapat menikmati durian bersama kuah santan macam bekas emak tiri aku selalu buat dulu2.Apa daya aku takut untuk menikmati buah yang bernama durian ini kerana aku menghidap kencing manis.Dulu arwah akak hanya menjamah 3 ulas jer durian tapi azab yang dia terima selepas tu Tuhan je yang tahu..kesan selepas tu kaki sebelah dia mengelembung air dari tapak pergelangan kaki sehingga ke betis....dah lah tu bila pecah gelebong tu nampak isi dfaging merah macam kena bakar...eii ngeri aku bila teringat...kalau aku teringin sgt pun paling banyak pun 2 ulas je aku berani pas tu aku akan minum air masak banyak2.

Kebiasaan bila musim buah datang,lebih2 lagi durian arwah bapak pasti tidak ketinggalan membelikan untuk isteri dan anak2 nya...kekadang tu sampai ke Pahang dia mencari.Tapi yang bestnya untuk aku di belikan buah rambutan(gantian) ataupun makanan lain..huh kekdg tu jahat gak ngendeng sikit ngan adik2.Adik2 aku tu mmg giler durian,kalau dapat tak sodar diri...tapi yang paling best aku selalu suruh UMMI(mak tiri) buat kan kuah santan campur durian..(masa tu aku tak de kencing manis lagi)..hahaha bukan tak reti nak buat saje nak mengada2 ngan mak tiri aku.Arwah ayah mmg suka beli tapi dia mmg tak makan durian sama macam aku.Takut dia kata.Tapi kalau cempedak aku lagi suka.

Ayah aku ni jenis suka beli dan bg anak2 dan isteri puas makan.selagi ada yang merungut tak puas makan selagi tu dia akn belikan..Kalau cempedak aku lagi gomar.Bapak kalau beli selalu suruh aku gorengkan..pernah dulu dekat sepuluh biji bapak belikan dan isinya mmg besar2.Puas aku ngan bapak makan cempedak goreng,Tapi ummi dia lebih suka makan macam ala2 makan durian dia tak suka goreng.Dan pernah juga aku goreng banyak2 menjamu kawan2 aku di kilang tempat lama aku bekerja(sebab dah puas makan)..

Tu la bila musim durian ni aku teringat kat ayah.Kesian adik aku 2 org tu.Dah tak dapat nak menikmati lebih2 macam ada ayah dulu..dah hampir dekat 4 tahun ayah pergi 4 tahun la mereka tak merasai.Ada juga la along belikan tapi tak lah dapat semewah dulu.Along pun ada sakit macam aku sebab tu dia pun tak baper nak beli.Bukan ape kalau dah beli kan mula lah sikit2 nak rasa..lupa nanti sakit yang di hidapi.

Monday, 14 July 2008

JUMAAT YANG GILER...

Ops!! bukan hari yang giler tapi aku yang giler..hehehe..Hari Jumaat penghulu segala hari,tapi nak di jdkan cerita Jumaat hari tu aku buat keje giler yang selama ini tak pernah aku buat..Macam biasa sejak along keje di tempat baru ni,hanya pagi nak ke tempat keje je aku tumpang dia dan balik sendiri.Entah ape mimpi tetiba pulak aku teringin nak pusing2 kl dgn bas rapid yang hanya RM2 untuk sehari perjalanan..hahaha

Dari Lembah Jaya selatan tempat aku bekerja,aku menaiki Rapid 28 menuju ke bas stand hadapan LRT Ampang.Aku turun kat sini sebab nak tukar bas ke rumah aku terus so tak payahla nak turun2 lagi untuk menaiki bas balik ke rumah.Aku menaiki Rapid 29 dan terus ke kl...Yang kelakarnya aku langsung tak turun dr bas sebab aku just nak pusing2 kl jer...Jalan Jem giler tu mmg dah dari dulu.Ingatkan kenaikan harga minyak kenderaan yang melalui jalan Ampang akan berkurangan rupanya same jer..Mujur lah aku tak kerja kat sekitar kl..kalau tak peritnya nak melalui kesasakan yang akan menyesakkan nafas ku..Cukuplah dulu tahun 1997 ketika aku bekerja sbg kerani di Jalan TAR..Time nak balik dr kerja tu aku betul stress.Kalau kena bas penuh berdiri lagi la sakit.Bayangkanlah aku kuar opis time tu baru pikul 6 tapi kkdg tu sampai umahdekat 8.30 gara2 bas lambat dan jalan yang sesak...Alhamdulillah walaupun aku skrg hanya kerja kilang dan pendapatan aku rendah tapi aku syukur tak perlu nak menghadapi kesesakan.

Seronok jg duduk dalm bas sekali sekala melihatkan gelagat org awam menaiki bas dan bermacam2 ragam berebut2 menaiki bas yang sesak..HUHU tapi yang aku bengang dan menggelengkan kepala gelagat org asing yang tak reti dan tak de peraturan bila naik bas.Sesuka hati menaiki bas ikut pintu belakang dan bila tersepit menggelupur..nasib tak alami kecederaan.Nak salahkan Driver tak boleh juga.Pimtu belakan untuk penumpang yang keluar yang pi naik sape ajar..kan dah dapat hadiah..dah la tu leh la menyelit duduk kat tempat letak kaki penumpang yang duduk di kerusi tinggi di sebelah belakang sekali.Dalam hati aku kata sah betul la DARAT tak pernah naik bas kut...memalukan bangsa jer,dia buat macam suasana kat tempat dia jugak...uhhhh....

aku sampai rumah hari tu pukul 740..kelakor dan kerja giler yang belum pernah aku buat sebelum ini....

Wednesday, 9 July 2008

TAK DE APE YANG NAK DI LETERKAN

Rasanya dah beberapa hari aku tak merapu dalam blog aku ni.Blog tempat aku meluahkan segala yang terbuku , suka, duka segalanya umpama aku menulis luahan hati di dalam sebuah diari..so pada yang nak perli2 aku bila baca blog ni,sila tutup pc anda atau jgn langsung nak jengah2 kat sini k.Tiada kaitan samada yang hidup mahupun yang mati..Jangan terasa apa yang aku tulis.Niat aku menulis kat sini bukan nak sindir2 org atau nak perli2 orang,kalaupuan ada yang terasa mungkin itu hanya sekadar kebetulan.Letih la nak layan org yang mengong macam ni..ni hak aku suka aku la nak kata ape pun kat sini.tak yah nak gatal2 nak perli2 aku eik...k la buat masa ni aku mmgg tak de benda nak di ceritakan.Tunggu la kalau mood aku kembali pulih semula..akan ku karangkan kembali ke laman ku ini....Esok genap 18 tahun pemergian emak ke rahmatullah..semoga roh mak di cucuri Rahmat....kakGie rindu emak....

Tuesday, 24 June 2008

DRAMA TANGISAN BULAN MADU










Pelangi Petang

Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku
Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunungBersamanya...

( korus )

Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini
Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...

Komposer : Kassim Masdor
Penulis Lirik : Sudirman Haji Arshad
Hakcipta : EMI

Lagu ni di jadikan tema sebuah drama bersiri yang di siarkan di TV2.Drama bersiri Tangisan bulan madu ni di adaptasikan dr novel karya seorang novelis yang salah satu koleksi novel2 aku iaitu Shamsiah Mohd Noor.Mula disiarkan pada 20 Mei 08 hari tu setiap hari selasa dan rabu jam 9 malam.Aku sendiri baru tahu rupanya dah novel ni dah sampai tangisan bulan madu 4.Ialah yang aku ada cuma yang pertama dan yang ke dua.Aku dah tak hantu mcm dulu untuk membeli koleksi2 novel.Dulu bolehla OT sajer dapat dekat RM250,skrg ni mana ada ot.

Watak Amira dalam drama tersebut di pegang oleh Rita Rudaini manakala Bogatt di pegang oleh Ezany Nizarif..Watak Amira memang sesuai dilakonkan oleh Rita Rudaini.Ini kerana watak Amira merupakan seorang gadis kampung yang lemah lembut dan seorang gadis kampung yang mengekalkan ciri2 wanita melayu mmg cocok dengan Rita.Selain itu beerapa org pelakon yang menguatkan lagi drama ini pada pandangan aku mmg amat sesuai.Seperti Jalalludin Hasaan,sebagai Tuan Amir,Fadhilah Mansor sebagai Puan Marina(ibu Bogatt),Arfah Damanhuri sebagai mak Bedah(ibu Amira), Zarin Min sebagai Idayu anak Badariah yang juga merupakan adik Bogatt ibu lain.Watak Idayu ni mmg aku suka sgt si Zarin ni yang bawak.Kena sgt dengan dia..dan Badariah di lakonkan oleh seorng pelakon lama yang kini muncul kembali dengan imej bertudungnya Liza Othman yang dulu popular dalam siri sitcom 2+1.Selain mereka ini ramai lagi menjadi pendokong bagi mencantikkan lagi perjalanan drama ini..Bagi aku kesemuanya mmg hebat2 belaka.

TENAGA KERJA
Terbitan : Asia Media Content Sdn Bhd.
Penerbit : J.S. Foo
Penerbit Eksekutif : Suriyati Sidek.
Pengarah : Jamal Khan
Penulis Skrip : Maizura Mohd Ederis & Samsiah Mohd Nor.
Pengurus Produksi : Mat Rawi.
Penolong Pengurus Produksi : Zaleha.

BINTANG UTAMA
Rita Rudaini & Ezany Nizariff

DIBANTU OLEH
Datuk Jalaludin Hassan, Norman Hakim, Mahmud Ali Basha, Fadhilah Mansor, Hafizudin, Liza Othman, Arfah Damanhuri, Rashid Jaafar, Zarin Min, Eira Shazira, Fara Puteri, Mimi Rahzia dan banyak lagi.

TARIKH SIARAN
Mulai 20 Mei 2008,
setiap Selasa dan Rabu
Jam 9.00 malam
Di saluran 2

Note :Maaf kalau gaya persembahan tidak menarik...aku bukan penulis yang kreatif tetapi skdr mengikut kata hati sendiri...

MOODY

Beberapa hari ni aku dah macam tak de mood jer nak menaip kat blog ni.Masuk ke kgMms pun dah rasa macam malas sngt..Perasaan tertekan tu mmg aku rasa dah macam tahap gaban sangat.Rasanya nak amik cuti tapi sayang cuti tahun tu aku dah ingat nak habiskan untuk hari raya nanti.Aku nak lama2 duduk di kampung.Kekadang tu aku rasa skrg juga nak balik kampung.Tapi apa daya,kat kg tu bukan rumah emak atau ayah aku.Walaupun maksu dah anggap aku anak sendiri tp tak sama..Aku tak tahu pada siapa nak aku luahkan masalah yang aku hadapi skrg.Baru-baru ni aku sms sepupu yang paling rapat dengan aku di Ipoh.Aku luahkan sedikit yang aku alami agar tak tertekan sgt.Aku dengan Ani mmg rapat sejak kecik.Kami antara sepupu yang paling rapat dan saling meluahkan rasa sedih,suka dan duka.

Walaupun Ani muda setahun dari aku,dan sudah pun berumahtangga tapi aku bersyukur sebab suami dia sporting dan memahami.Ani sarankan aku untuk balik kg jer tolong mak dia(maksu) berniaga.Dia suruh aku jadi tukang masak mak dia yang kebetulan kakTie sepupu aku dah berhenti..Ikut hati yang tengah bersarang semut ni mmg nak jer aku pergi tanpa menoleh tapi bila aku fikir2 aku sayang sbb takde EPF.Tu jer la tabungan aku untuk masa tua,insyaallah kalau masih bernyawa.

Aku sendiri sebenarnya tak tahu ape yang buat aku jd begini.Cuma kkdg yang aku bebelkan taktala aku sendirian,"kalau bapak ada aku tak jd macam ni"...Aku tahu tak sepatutnya aku berkata begitu..sudah tersurat,MATI ITU PASTI,HIDUP INSYAALAH..

Friday, 20 June 2008

Resepi cakoi


Satu2 nya kuih yang aku suka sgt makan.Umum kenali kuih ni dgn nama "cakoi" tp kalau belah bekas mak tiri aku manggey "kundas".Terinagat kat bekas pak lang.Kami manggey dia Alang Jamal Kundes,sbb dia suka na makan kundes ni..so aku terasa macam nak cuba buat jer.Copy n paste dulu kat blog.Ada waktu nanti aku nak cuba gak..hehehe leh pinjam mesin buat doh ngan mamaRos.


bahan2 ni untuk 10 biji cakoi dan panjang dalam 15cm

Bahan-bahan :-

1 cawan air

2 cawan tepung roti

¼ sudu kecil instant yeast

1 sudu kecil gula

1 sudu kecil garam

¾ sudu kecil tawas (alum)

½ sudu kecil baking soda

½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun

takpe... susah nak cari ammonia for cooking)

1 sudu besar minyak

Minyak utk menggoreng

Cara-cara:-
1)Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker.

2)Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.

3)Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm, biar rehat selama 10-15 minit lagi.
4)Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate
5)Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.
6)Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.

Thursday, 19 June 2008

CUBALAH

Post ni aku amik dr sebuah laman blog..agak menarik juga:-

Write ur name in japanese...
it's cool Your name in japanese..
try it..
what is your japanese name ?
Take each letter of your name and substitute it with the japanese sound to the right of the letter. Names might be kinda long....n funny!

A- ka *
B- zu *
C- mi *
D- te *
E- ku *
F- lu *
G- ji *
H- ri *
I- ki *
J- zu *
K- me *
L- ta *
M- rin *
N- to*
O-mo *
P- no *
Q- ke *
R- shi *
S- ari *
T-chi*
U- do *
V- ru *
W-mei *
X- na *
Y- fu *
Z- zi*

JAPANESE NAMES:
1) Nama aku bila di Japanese kan : Shimozikitaka (kah..kah..kah)
2)Rahayu(along) :Shikarikafudo
3)Muzafashah (adik) : Rindozikalukaaririkari (bobolit lidah eh)
4) Amirol Azlin (adik) : Karinkishimota Kazitakito

So try2 la tukar nama2 anda ke japanese names ni.pelik2 yo nama kita bila dah di tukar. Ni skdr suke2 jer..

Friday, 13 June 2008

kringgggggggggg........

kringggg.....
telefon pejabat aku berdering ...
tetiba..La,Along kau kol,Hajar kawan sekilang aku memanggil aku.Tika itu aku tengah wat research kat Lab.Pasal ape plak la org tua ni kol aku..dengan suara dia yang kelam kabut di suruhnya aku balik rumah sekarang juga.Katanya adik aku si Shah(teddybearmalaya) pengsan lagi kat tempat kerja dia.uhhh..lama dah penyakit dia ni tak datang,datang la pulak aku merungut sorg2.Tu la kalau kakak2 dia berleter dia marah,tapi bila dah jadi macam ni sape yang susah.Menggelupor lak tu along balik dr opis dia di Setapak pergi ke Taman Putra Ampang tempat si mamat ni kerja.Geram gak aku,mana taknya dulu masa berubat dengan org Klang Lama ,pakcik tu dah pesan jgn balik tgh malam sgt.Aku perasan 2 3 hari ni asyik balik pukul 2 3 pagi.Kalau di bebel di marahnya kita.Tu along tak tahu aku jer perasan sebab kerap bangun buang air tgh malm,kalau along tahu mahu membebel lg teruk dr aku bebel..Kakak marah macam mane pun sebenarnya syg kat adik2 tapi adik ni kkdg degil pun ade...tah la.. ceh! aku ni pun lebih kurang degil gak.. Aku pun kol la HQ kat Ampang City bagitahu nak balik ada emergency..Yang geram nya lagi sampai kat bus stang kira2 5 minit dr kilang aku tu along kol balik bgtahu tak payah balik adik aku dah sedar...Lega sikit hati ni..Patah la balik aku ke kilang.

Shah ni berpenyakit ni dr dia di form 4.Arwah bapak masih ada.Dah banyak duit habis berubat dia.Bermacam Ustaz dah kami jumpa.Us.Harun Din..anak2 buah Us. Ismail Kamus ke Behrang la mcm2 la..Tapi susah nak baik.Puncanya,masa tu dia satu Asrama Darul Kifayah,Jalan Ipoh berkhemah di Ulu Yam masa memacak kan kaki khemah rupanya dia terpacak 4 ekor anak BENDA TU.So,Ibu benda tu masuk ke dalm badan adik ni.Tu yang di bgtahu oleh ustazah di Hulu klang yang merawat dia.Yang arwah bapak sakit hati,lepas balik dr khemah tu adik aku ni mmg dah selalu pengsan kat asrama dia,tapi sorang pun haram tak kabor kan pada bapak.Bila dia habis tingkatan 5 selalu sgt kena bila ada salah dia yang bapak tegur mesti pengsan.Rupanya dia tak boleh di marah atau ytertekan.Bila terjadi cam gitu dia akan pengsan.Dalam pengsan tu macam2 jenis suara kedengaran.Ada yang mengilai,ada yang macam bunyi kucing..eii ngeri la bila di ingat.Lama juga dia akan pengsan.Bila terjaga dia akan lapor.

Puas dah mcm2 ustaz merawat dia,mcm2 dukun tapi tak berjaya.Kalau keluar pun sekejap tu dtg lagi..Ingat kata2 bapak..cam ner la kalau aku tak de,sape nak bawak kau berubat..Tapi Alhamdulillah,sebelum ayah pergi,ada seorg pakcik ni dah buang sikit2 benda tu dr tubuh adik.Dia menggunakan tepung pulut di baca dan kemudian di alur2 kan pada tubuh adik.Lepas berubat dengan pakcik tu(pak Berahim) adik dah tak berapa jadi balik penyakit.Kalau pengsan pun tak lama dan tak mengilai mcm dulu...huhu dah la Shah sesekali tu dgr la cakap aku nalong sama.Tak yah la keluar mlm2 sgt.kalau nak keluar pun balik la sebelum pukul 12..Kau tak kesian ke kat diri kau..entah la..

Wednesday, 11 June 2008

KENANGAN SEMALAM

KENANGAN SEMALAM
Album :
Munsyid : Rusydan http://liriknasyid.com
Ke sana sini mencari erti

Hidup merana tiada peduli
Insan dunia tiada berhati
Menyaksi tanpa rasa simpati
*Mereka lemah tiada upaya
Menguruskan kehidupan dunia
Mereka disiksa dan dihina
Maruah mereka tiada berharga
**Mereka saudara kita
Ingin hidup bersama2
Menjadi insan berguna
Dan dihormati semua***
Hanya Tuhan Maha Mengetahui
Hancurnya hati yang tak dipeduli
Insan dunia tiada yang mengerti
Mengapa aku jadi begini (2x)
Repeat *
Melihat mereka gembira
Hati terpaut ingin bersama
Tapi itu hanyalah impian
Yang tak mungkin kan kesampaian
Repeat ** and ***


Kumpulan ni agak popular sekitar tahun 1998.Masa tu aku masih berkrusus di Baitulmal,Jalan Perkasa,Taman Maluri...Ingat lagi aku masa tu mmg aku suka sgt kumpulkan kaset2 kumpulan nasyid ni.Kumpulan Rushdan ni hanya ada 1 album saje kalau tak silap aku.Tapi lagu2 dalam album mereka ni hampir ke emua 10 buah lagu2 nya memang sedap.dan salah satu lagu n lirik yang aku minat ialah lagu di atas ni.Selain tu aku juga meminati kumpulan Rabbani .Hampir ke semua album mereka aku ada.Kumpulan Rabbani aku memang dah ikuti masa mereka dalam Kumpulan NadaMurni lagi. Kumpulan Rabbani masa tu panggil aku dengan panggilan "puteri jelawat"..Kalau aku kol cakap ila mesti diaorang akan cakap oh..Puteri jelawat eik..Dalam kumpulan ni aku agak rapat dengan bekas anggota kumpulan ni iaitu saudara Mohd Nazim.Abg Nazim ni sekarang dah bekerja dengan sektor awan di PutraJaya.Dia di MAMPU.Abg Nazim selalu bagi aku kekuatan dan nasihat yang masih aku simpan warkah dia yang 4 muka surat pada aku.Masa tu aku dan adik beradik mmg tengah krisis besar dengan bekas maktiri aku.Selan itu,aku juga rapat dengan arwah abgZairee(kumpulan Raihan).Arwah ni mmg baik n peramah sgt.Masa aku dapat panggilan telefon dr KakAin(isteri farihin abd.Fatah) aku terkejut betul.Sebab masa tu aku rasa aku baru jer bercakap dengan abgZairee.Tapi tu lah ape pun Tuhan lebih menyayangi dia.Apakhabar agaknya KakZura isteri abgZairee dan anak2 dia.Aku dah lama tak menghubungi mereka ni semua.

Masa abg zairee mula pergi,KakAin ada kol aku bgtahu yang bekas2 sahabat abgZairee tak bagi dia duduk kat kg,tapi suruh kakZura n anak2 dia duduk sajer di Damansara.Lagi pula kat kl ni kawan2 abg ramai.KakAin,aku kenal dia melalui abgZairee.KakAin merupakan isteri kepada komposer Farihin Abdul FAtah.Aku mmg suka kalau berborak dengan kakAin.Tapi aku kalau kol kakAin mesti waktu tu Arwah bapak tak de kat umah.Sebab tak main la seminit dua jer kalau dia ber borak ngan aku,kekadg tu sampai ke sejam kami bergayut.Gitu juga lah kalau dia yang kol aku pula.Ade sahaja cerita yang kami pot pet kan.KakAin juga banyak menasihatkan aku dalam segi perhubungan aku dengan maktiri aku.Kak Ain dapat tahu kisah hidup aku dr abg Zairee.Entah la kalau boleh mmg aku tak nak ingat lagi segala yang pahit,tetapi entah mengapa tetiba ajer aku teringat pada mereka semua ini yang pernah membantu aku dari segi Psikologi untuk aku hidup.

Sekitar tahun 1997 hinggalah ke tahun 2000 ajer aku rapat dengan mereka.Setiap tahun aku akan terima kad Ucapan selamat hari raya.Kekadang tu sampai 2 keping sekali aku terima.Tapi kini dah tak de semuanya.Entah la aku macam dah malas dan tak kisah dengan kumpulan nasyid mahupun kumpulan2 artis biasa.Dan aku pun bukan peminat fanatik mana2.Tapi bila hari ni tetiba aku teringat pada mereka terutama KakAin,balik ni nak cari balik diary lama nak cari balik no phone rumah dia.Sebelum aku terputus hubungan dengan kakAin,ada kakAin bg no telefon baru dia.Dia sekarang duduk di Bukit Jelutong..Akak,Ila RINDU la... lama tak borak ngan akak..Anak2 akak yang perempuan tu mesti dah besar.maaf kan ila akak ila cuma ingat nama anak akak yang FARAH tu jer,yang lain ila terlupa sgt...huhuhu...semoga pencarian aku semula ini akan membibitkan semula tali persaudaraan yang telah terputus seketika tanpa aku sedari...

Tuesday, 10 June 2008

SARAPAN MAKANAN TRADISI TERENGGANU

Pagi ni aku bersarapan pagi dengan makanan tradisi dr kampung halamanku..Maghrib semalam along sampai dr Terengganu bersama abah dan k.Ros.Mak aii,macam2 di belinya.Pagi ni aper lagi, aku bekal apa yang patut aku bedal..hehehe..seawal jam 6 aku dah bangun untuk masak nasi buat sarapan adik ku yang bongsu.Lauk yang semalam masih berbaki,so tak payah la aku masak lauk lagi.Buka peti macam2 ada.Aku keluar kan ketupat palas(abah tut belanja,hehehe) rojak betik kuah ikan,sata dan kepok lekor.Setelah di panaskan ke semuanya,aku masukkan kedalam tupperware untuk di bawa dan di makan bersam arakan sekilang aku..uhh..macam nak gi picnic penuh ngan makanan.

Rojak betik kuah ikan tu sebenarnya dah lama aku idamkan.masa arwah mak ada dulu,mak rajin buat rojak betik kuah ikan ni.Dia ni lebih kurang Som tam dr Siam jer,tapi kuah nya lain la sikit..Rojak betik tu kata along kakak sepupu aku yang belikan di Kemaman.Fuhh leh tahan gak sedapnya.Habis aku makan 2 bungkus dgn dak Hajar.Hajar ni org Kelantan so makanan yang aku bawak ni kiranya dia nak biasa makan juga.berulang-ulang makan n bertukar2 menu aku makan ngan Hajar,Mana taknya kerja kat kilang mmg tak ade,keje nya gantilah dengan makang2.hehehe



Satu lagi kegemaran ku ialah Ketupat palas.Kalau orgTerengganu ketupat ni akan di goreng dahulu barulah di buang kulitnya dan dimakan samaada begitu sahaja ataupun di cicah dengan serunding.Terima kasih buat abah yang belanja aku ketupat ni.Kata abah aku majuk,hehehe sbnrnya tak majuk pun saja nak ngada2.Sata kali ni tak best ar..Gatal lelangit.Mungkin ikan dia ikan lama kut...Tapi abis gak aku makan berdua..Buruk lantak kami ni..Untung gak aku tak ikut,duit tak habis pastui dapat lak mkn yang along bawak balik..Aku walaupun lahir dan di besarkan di Kuala Lumpur,tapi aku tetap katakan pada org yang aku ni anak Terengganu..(tak malu kan)bangga weh..jd org Ghanu..



SELAMAT PENGATIN BARU

Selamat pengatin baru buat sahabat klfm kakNorliey @ cempakaidaman dan pasangannya abg zul@ Qaseh Qaisy yang berlangsung di Dewan Taman Sri Manja,Petaling Jaya.Majlis persandingan pasangan mempelai ni begitu meriah dengan kehadiran sahabat2 KLFM.Semoga rumahtangga yang di bina akan bahagia selamanya dan berkekalan hingga ke akhir hayat.Insyaallah.

Friday, 6 June 2008

SAJAK TENTANG JEMAAH TABLIGH

Pagi tadi aku saje semak2 laman blog org,then terjumpa la sajak ni yang mengingatkan aku pada seseorang satu tika dulu aku sempat bertandang dan seharian merasai cara kehidupan mereka.Makan dalam dulang dan segalanya berkaitan sunnah..Apa khabar mereka semua..sudah agak lama aku tidak bertanya khabar mereka.Bukan ape aku segan dengan ilmu agama mereka yang tinggi tu..sedangkan aku????........

Orang Tabligh,
Lari!!! Lari!!! Orang Tabligh datang,
Yang tadi ramai,
sekelip mata je dah ilang,
Yang tadi segar- bugar dah tidur terlentang,
Yang sakit kaki pun boleh terjun tingkap lari lintang pukang,
Heh...betul la kata orang,
Nak ajak manusia pada Allah bukannya kerja senang.
Orang Tabligh,
Ajak keluar khuruj,
bukannya nanti tak pulang,
Yang baru dapat gaji pun kata takde duit,
nak bayar hutang,
Yang tadi sihat pun tiba-tiba migrain
Mla datang,
Yang menganggur pun buat-buat sibuk bukan kepalang,
Heh,
dakwah ni setakat cakap je memang la senang,
Cuba buat,
memang nak kena sabar,
nak kena tenang,
Lain la kalau ajak pada dunia,
bondong-bondong orang datang.
Orang Tabligh,
Lorong ke lorong,
hati ke hati,
pintu ke pintu,
Jumpe semua orang tak pilih bulu,
Dari ustaz sampai le kutu,
Semua nak ditemu,
Nak diajak pada Allah yang satu.
Orang Tabligh,
Jalan bawa periuk belanga,
Dipandang orang setakat sebelah mata,
Dituduh jahil,
tinggal dunia perkara biasa,
Walaupun kekadang pedih juga telinga,
Nabi dulu-dulu pun kan selalu kena,
Dituduh dusta,
dipanggil gila,
Itu Nabi,
apatah lagi kita,
Yang banyak salah,
yang banyak dosa,
Takpe-takpe,
Allah kan ada,
Yang Maha Mengetahui,
yang mana intan,
yang mana kaca.
Orang Tabligh,
Kekadang buat silap...adat la manusia,
Memang tengah nak belajar-belajar tiru sahabat (r.anhum) yang dah terbukti berjaya,
Terpancung, terlaser..sori, bukannya sengaja,
Nak dapat hikmah dalam berdakwah memang ambil masa,
Kena keluar lagi dan lagi la nampaknya.
Orang Tabligh,
Ada kat mana-mana,
Kat US, Afrika, kat Israel pun ada,
Dari petani, engineer, sampai la Raja,
Pelbagai adat, perangai beza-beza,
Tapi boleh makan dalam dulang yang sama,
Bila keluar jemaah semua dilayan serupa,
Bila nak berpisah..isk2. .keluar pula air mata.
Orang Tabligh,
Nak hidupkan sunnah Nabi,
Janggut, jubah, seluar atas buku lali,
Kalau nak diikutkan,
memang ada banyak lagi,
Kekadang tu kena juga perli,"Kita sekarang kan di zaman IT,
tak main la sunnah-sunnah ni!
"Jangan la macam tu bang, kita kan nanti mati,
Kang menyesal esok, siapa yang rugi?
Kan diri sendiri..
Orang Tabligh,
Manusia biasa, ada hati,
Sedih bila diperli, sakit bila dimaki,
Bila tinggalkan rumah, rindukan family,
Kalau nak ikutkan hati, memang nak dok rumah,
bergurau dgn bini,atau ajak anak main lari-lari,
Atau layan PS2 sampai pagi,
Tapi untuk mengejar kebahagiaan abadi,
Kena korban lagi dan lagi,
Yela..hidup ni kan cuma sekali,
Kalau sekarang tak buat jyunbi (persiapan) ,bila lagi?
Orang Tabligh,
Malam-malam doa hidayat,
Fikir risau,bagaimana nak selamatkan umat,
Supaya di akhirat esok semua selamat,
Orang sekarang ingat hidayat boleh senang-senang dapat,
Tak perlu susah-susah, tak perlu keringat,
dan tak mau pula jumpa masyarakat,
Hanya sibuk buat ibadat,
Kalau camtu takde la kita ni "The Best Ummat".
Orang Tabligh,"Apsal la ulama India yang jadi ikutan??
"Mmmm...kan Nabi dulu dah pesan,
Sape saja yang bawa kebenaran,
Tak kisah la orang Arab ke bukan,
Semua kena bagi sokongan,
Yang Allah pandang bukan luaran tapi kan Iman,
Bab mazhab jangan bimbang still sendiri punya pegangan,
So tak jadi masalah la kan?
Orang Tabligh,
Ajak keluar 3 hari,"I can't go..sorry!"
Yang dah kawin tak nak berenggang dgn isteri,
Yang si isteri mati-mati tak nak suami dia pergi,
Berderai-derai air mata keluar macam air pili,
"Kalau abg nak pergi juga, hantar saya balik kampung esok pagi!!"
Heh, orang laki memang lemah bab air mata ni,
Si suami pun letak balik beg,
tak jadi pergi,
Yang tadi josh (bersemangat) tak ingat pun,
jadik lemah seluruh sendi,
Kes-kes camni memang banyak terjadi,
Boleh tengok dengan mata kepala sendiri,
Tapi kalau bab duniawi (cth : kursus naik pangkat)"no prob, anytime kami ready!"
Si isteri lambai pemergian suami dgn wajah berseri2,
Hey, of course la, nanti husband I dapat naik gaji,
Wife mana la yang tak happy,
Heh..ni la realiti,
Bab dunia,tak payah diajak pun semua pakat-pakat reti,
Bab akhirat,
masing-masing buat tak kesah,
tak ambil peduli,
Ya Allah selamatkanlah kami!
Orang Tabligh,
Bukan nak takhta,harta, ataupun kuasa,
Atau nak berlagak macam dah tera,
Tak juga nak kafirkan siapa-siapa,
Atau sibuk-sibuk pergi minta derma,
Cuma nak amalkan agama yang sempurna,
Dengan korbankan sendiri punya diri,
duit dan masa,
Nak selamatkan manusia semuanya,
Dari kena masuk neraka,
Nak supaya Allah redha,
masukkan kita dalam syurgaNya,
Itu saja...
Orang Tabligh,
Seluruh dunia...naik kapalterbang.
..pakai selipar jepun sahaja...Ikhlas..no sponsor....no subsidy.....passport penuh cop many countries..
Ade yang kerja tukang kebun sahaja...nak tanya nafkah batin?
Balik dari keluar,
macam pengantin baru...
sama seperti balik dari fardhu haji........
..Sayangkan bini tingal-tinggalkan.
..sayangkan anak...rotan digantungkan. .
....sunnah nabi...
bukan untuk mendera...
speed limit sahaja...
kenapa sibuk dakwah orang..keluarga,
anak isteri belum betul lagi..
Nabi Nuh A.S. , anak isteri tak mahu ikut...
kalau Nabi Nuh ikut teori tersebut,
tak naik bahteralah jadinya...
Abu Jahal bapa saudara Nabi Muhammad SAW tak mahu ikut..
Kalau Nabi Muhammad SAW ikut teori tersebut...
tak buat dakwahlah Nabi....
tak sampailah Islam ke Malaysia ni...
Orang Tabligh,
Selekehkah, tak de ilmu,compang-campinglah, berbaulah..itu mungkin segelintir & cerita lama.
You can't blame the teachers.
You have to blame the distortions and ignorance of their followers.
Balighuanni walau ayah...
Saidina Abu Bakar received the first kalimat terus buat dakwah...
if he waits tunggu complete ilmu,

he will not be top performers after Nabi Muhammad SAW.

BORINGNYA...

Aduh la..terasa bosan sangat hari ni.Adik aku yang botak tu malam tadi dah selamat sampai kat Terengganu,yang bongsu tu pulak habiskan cuti sekolah dia kat rumah Ummi dia di Damansara,along pulak malam ni akan berangkat ke Terengganu,dan aku...wawawa kena duk umah sorg2..Pagi ni sampai kilang pukul 10 pagi lambat sikit sebab gi bayor bil api n air.Selalu tu kerja si botak,di sebabkan dia tetiba jer bagitahu nak balik kg tak sempat la nak suruh dia.Nanti dia balik takut terlewat pulak..Sampai kat kilang aku di beritahu dak Hajar Isnin ni cuti..lambat dapat tahu kalau tak leh gendeng minah tu ikut balik kg...


huhuhuhu...............jawabnya duk umah la aku sorang2.Aku ni kkdg penakut pun ada,kkdg tu ok jer..Ops..aku baru dapat panggilan dr Along memberitahu yang NekBah(mak mertua Pokteh) meninggal dunia pagi ni.salam Takziah n al Fatihah buat arwah..dan semoga Rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan org yang beriman.Makanya,majlis Hari lahir malam ni(anak Shahidan-sepupuku) di batalkan la kut.Semalam Suha sepupuku (anak Pokteh) kol aku ajak join majlis hari lahir Ajim Di sebuah restoran,tapi pgi ni aku dapat tahu moyang Ajim meninggal mungkin majlis tu di batal kan la kut.


Aku ni kalau anak2 sepupu tu ramai jugak lah.Cucu sepupu pun aku ada juga.Tapi nak ada anak sendiri n anak buah tu belum ada rezeki.Jodoh belum sampai.Anak2 sepupu yang agak rapat juga ngan aku cuma 3 org ni jer la..Anak2 Suha si Akmal N si Sofea dan anak Shahidan si Ajim.Akmal baru je masuk 3 tahun.Tapi kalau tgk tubuh badan dia fuhh semangat..macam mak sepupu dia ni ler..yang sebelah akmal tu si Sofea Adriana,adik nya dak Akmal ni la..Masa Akmal ni baru mula nak belajor bercakap,dia panggil aku kelakar sgt bunyinye..kalau along aku pangkat Maklong di panggilnya dengan "mak ong" aku pulak di panggilnya CikAr(Cik Zila).Dan yang paling lucu bila di tanya,Mal..adik nama ape? jawab dia Sofa A.ya.na(sofea Adriana) tak pasal2 dia panggil adik dia Sofa.hehehe dia ni nakal benor.dulu aku rajin gak gi jalan kat umah dia di Laman Midah,Taman Midah,Cheras..Fuh kalau beberapa jam duduk dgn dia rasanya letih giler melayan kerenah dia.Maklumlah Apartment yang dia duduk setingkat dengan taman permainan,maka aku lah mangsanya untuk melayan segala kehendak dia.Kejap kejap di tarik tangan aku."Cik Ar,jom gi man..(loghat pelat dia)pergi la kau bawak,dia pergi situ kejap2 jer tapi nak berulang2..letih pun ada..Tapi letih layan budak2 ni ada seronoknya..Apatah lagi aku ni mmg suka layan..Ni jer la anak sepupu yang rapat dengan aku..yang lain tu aku tak berapa mesra sgt,sebab mak ayah depa pun aku jarang nak jumpa..jauh pun yer..