Monday, 14 July 2008

JUMAAT YANG GILER...

Ops!! bukan hari yang giler tapi aku yang giler..hehehe..Hari Jumaat penghulu segala hari,tapi nak di jdkan cerita Jumaat hari tu aku buat keje giler yang selama ini tak pernah aku buat..Macam biasa sejak along keje di tempat baru ni,hanya pagi nak ke tempat keje je aku tumpang dia dan balik sendiri.Entah ape mimpi tetiba pulak aku teringin nak pusing2 kl dgn bas rapid yang hanya RM2 untuk sehari perjalanan..hahaha

Dari Lembah Jaya selatan tempat aku bekerja,aku menaiki Rapid 28 menuju ke bas stand hadapan LRT Ampang.Aku turun kat sini sebab nak tukar bas ke rumah aku terus so tak payahla nak turun2 lagi untuk menaiki bas balik ke rumah.Aku menaiki Rapid 29 dan terus ke kl...Yang kelakarnya aku langsung tak turun dr bas sebab aku just nak pusing2 kl jer...Jalan Jem giler tu mmg dah dari dulu.Ingatkan kenaikan harga minyak kenderaan yang melalui jalan Ampang akan berkurangan rupanya same jer..Mujur lah aku tak kerja kat sekitar kl..kalau tak peritnya nak melalui kesasakan yang akan menyesakkan nafas ku..Cukuplah dulu tahun 1997 ketika aku bekerja sbg kerani di Jalan TAR..Time nak balik dr kerja tu aku betul stress.Kalau kena bas penuh berdiri lagi la sakit.Bayangkanlah aku kuar opis time tu baru pikul 6 tapi kkdg tu sampai umahdekat 8.30 gara2 bas lambat dan jalan yang sesak...Alhamdulillah walaupun aku skrg hanya kerja kilang dan pendapatan aku rendah tapi aku syukur tak perlu nak menghadapi kesesakan.

Seronok jg duduk dalm bas sekali sekala melihatkan gelagat org awam menaiki bas dan bermacam2 ragam berebut2 menaiki bas yang sesak..HUHU tapi yang aku bengang dan menggelengkan kepala gelagat org asing yang tak reti dan tak de peraturan bila naik bas.Sesuka hati menaiki bas ikut pintu belakang dan bila tersepit menggelupur..nasib tak alami kecederaan.Nak salahkan Driver tak boleh juga.Pimtu belakan untuk penumpang yang keluar yang pi naik sape ajar..kan dah dapat hadiah..dah la tu leh la menyelit duduk kat tempat letak kaki penumpang yang duduk di kerusi tinggi di sebelah belakang sekali.Dalam hati aku kata sah betul la DARAT tak pernah naik bas kut...memalukan bangsa jer,dia buat macam suasana kat tempat dia jugak...uhhhh....

aku sampai rumah hari tu pukul 740..kelakor dan kerja giler yang belum pernah aku buat sebelum ini....

4 comments:

azieazah said...

Kak AZIE rasa hampir 80% sepanjang bekerja dari dulu.. memang Kak AZIE naik bas.. (mujur 1 bas jer sampai ofis tanpa tempoh KL)

beribu view dapat dilihat.. pengalaman pelbagai ragam orang..

untung juga sbb dapat menambah pemandangan.. heheeh sampai leh buat story...

ixoraroxi said...

mak aihhhhhhh mau terbersalin kak IX kalu dok dalam bas dengan jem di jalan yang tak pernah manis..muahahaha x 1000000!

ilaIP said...

tak boleh nak block la blop ip nio.bab ip nak contact kwn2 yg pernah jenguk n komen kat blog ila ni tak tahu emailnya.nak calling2 tak de no hp nya
so nak kena open balik ler...yang tak berkenaan tu lantak depa la..janji ku bahagia

bimmer553 said...

agaknya kalau buat kerja gila ronda ronda kl dengan teksi berapalah pulak reganya ?.