Monday 30 November 2009
''TOK'ayaki'
Malam tadi aku try plak buat lagi..dan aku cairkan sikit bancuhan tepungnya...sedikit rumit membentuknya bila di dalam acuan pada mulanya,tp lama-kelamaan jadi seronok pulak...dan..Wow!...rasanya mmg sedap..hehehe
Along dan Botak pun boleh terima tekaknya.Sebab kalau "sushi" tekak depa ni tak leh nak terima..satu bancuhan aku dapat dekat 15 bijik..Sebenarnya acuan nya bulat mcm kaya ball.tapi aku tak dak acuan tu aku belasah jer guna acuan bahulu...so jd lonjong sikit...janji sedap huahuahua...gulp!....
Nak resepinya...meh la pakat salin pas tu try ar buat k...Resepi ni aku tambah sikit bahannya di mana Puan haida aku tak letak pun dalam resepinya.Aku buat kajian dulu(ce wah).Aku cari dalam internet dan faham kan sikit2 bahan2 asing yg lain...
Resepi ni aku copy dari blog Puan Haida
Bahan Tepung :
Tepung jagung - 2 cawan
(aku buat 4 senduk kecil)
Tepung Gandum - 1/2 cawan
(aku buat 2 senduk kecil)
Telur 3 biji
(aku guna sebiji)
sedikit garam dan air
(aku bancuh guna stock ikan bilis dan air sejuk peti)
kobis di cincang
Tepung jagung dan tepung gandum di satukan .
Bancuhkan dengan sedikit air pati ikan bilis.
Tambahkan dengan sedikit air sejuk dari peti ais
(kalau air dari ais lagi elok)
Bila tepung dah cantik,masukkan sebiji telur,secubit garam..
(aku campur semua bahan ni dan blend bagi halus)
dan masukkan juga kobis yang dicincang.Gaul rata.
Intinya:
sotong(resepi asli menggunakan Octopus)
(aku tukar guna udang)
daun bawang - dicincang halus
(aku tak guna)
cendawan butang - potong kiub
Cara membuatnya:
-Panaskan acuan
(aku guna acuan kuih bahulu)
-Bila acuan dah betul2 panas, tuangkan acuan tadi seperti membuat kuih cara.Di biarkan melimpah-limpah.
-Dalam pada masa yang sama masukkan sedikit demi sedikit bahan2 inti.
-bila dah 1/2 masak,bentuk2kan limpahan tepung yang keluar tadi dan terbalikan dia.
-apabila dah garing angkat
Bahan Sos:
sedikit minyak
(aku guna minyak bijan)
sos tiram
3 ulas bawang putih - di cincang
~~~tumis bawang putih hingga garing dan masukkan sos tiram dan ,masak biar sedikit pekat.
bahan Tabur:
sotong kering
(aku guna udang geragau)
rumpai laut
Cara menghidangkannya:
susun comel2 dalam piring..
tuangkan bahan sos sekeliling Tokayaki
taburkan udang geragau dan rumpai laut yang dah di siat2 halus
(aku blend kering udang geragau dan rumpai laut)
akhir sekali taburkan mayonise...
sedia di makan...muahhhhh
Friday 20 November 2009
INDAHNYA
ada yang berbuah ade juga sedang berbunga
Sekalung tahniah di tujukan buat anak sepupu Imran Hakim Bin Mohd Rafi kerana memperolehi 5A dalam peperiksaan UPsr. Tak lupa juga buat Nur Hidayah Attira dan juga Amira Nurizzati yg merupakan anak2 kepada sahabat KLFM.Buat Hidayah selain mendapat keputusan yang cemerlang, beliau juga di anugerahkan Anugerah Mumtaz,Daerah Hulu Langat dari Jais dan Anugerah khas,Tokoh Pustakawan Cemerlang...Tahniah! tahniah....dan buat anak2 sahabat yang lain
Pagi semalam mendapat perkhabaran dari Ani,menyatakan Poksu sedang tenat dan masih tak sedarkan diri sehingga aku menaip N3 ini.Perasaan hati tu nak balik ziarah tapi masalah diri sendiri tak mengizinkan.Semoga Poksu kembali sedia kala..Aminnn....
Monday 16 November 2009
MAKAN2
Monday 9 November 2009
KIT "NASKAH CINTA"
BUAH TUNJUK LANGIT
Petang semalam baru aku berkesempatan membelah 4 biji buah "tunjuk Langit" ni yang di beri oleh Pak Din selang se rumah dari rumah aku.Buahnya berbentuk seperti buah koko..berkulit keras dan berwarna ke arah coklat perang.Kata Pak Din,buah ni kena belah dan ambil bijinya kemudian di kunyah seperti kuaci.Rasanya memang lah sgt2 pahit.Bijinya seperti kuaci pun ada.Nampak macam lemak jer tapi kepahitannya tak terluah dek kata-kata..Tak lalu aku nak mengunyahnya..Hanya aku daya menelan.Buah ni susah nak mengambilnya kerana pokoknya terlalu tinggi.kat tempat kerja Botak lama dulu ada pokok ni,berhampiran dengan restoran Pizza Hut Taman Putra.Buah ni mengandungi banyak khasiat berdasarkan maklumat yang aku cari di dalam Internet.Ia mengandungi kandungan tinggi 3 komposit aktif utama,iaitu"Flavoonoids" "Saponins" dan "Bitter Alkaloid".
- Protein
- vitamin B1
- zat besi
- vitamin D
- asid folik
- karbohidrat
- vitamin A
- fiber diet
- potassium
- Vitamin E
- Kalsium
- Vitamin B6
- magnesium
- sodium
- Vitamin B3
Flavonoids semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia.Ia terdapat dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan ginseng, coklat dan tongkat ali.Bahan flavonoids yang semulajadi terdapat dalam biji buah tunjuk langit yang mengandungi enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti-pengoksidaan.
Fungsi2 Utama Flavonoids:
- mengurangkan tahap gula dalam darah
- mengimbangi gula dalam darah
- memperbaiki kelancaran peredaran darah
- menyingkirkan radikal bebas dalam tubuh badan
- memperbesar dan memperkuatkan keanjalan saluran darah
- mengurangkan kolestrol yang tidak baik dalam darah
Friday 6 November 2009
PERTAMA DAN TERAKHIR
Seperti dah di rancang, aku membuat pesanan mee tiau kung fu dan ABC manakala Ela, mee tiau sup dan ABC dan Botak tak boleh blah..tekak orang putih sokmo...huh..chicken chop dan laici kang...sepuluh minit order,makanan aku dan Ela sampai..haha..patutnya sampai air dulu..lembabnya buat kerja..habis sesuku makan barulah ABC dan laici kang Botak sampai..
Wow! nampak best je ABC dia,sirap dia menawan hati..Tapi bila terpandangkan Laici kang Botak..huhuhu...aku terus sound..laici kang ke laici kung...tension je Botak tengok air dia.Lai ci kangnya dah putih gitu jer..isinya semata-mata laici,nata de coco dan barli..la hai..30 tahun dah aku hidup,dan laici kang ni aku kenal sejak aku kecik lagi, tak pernah aku jumpa sesempoi ni.Bila di hirup, tawar meleser..Seolah-olah me minum air sejuk..Bengang giler Botak bila mane dia tgk ABC aku dan Ela macam-macam benda ade termasuk la kembang semangkuk dan longan.padahal nak ikutkan bahan2 tu lebih sesuai dengan laici kang..Bila aku dan Ela mencuba pula ABC yang kami sama-sama order tadi..sekali lagi aku dan Ela bersunggut...Nampak je lawa menarik tertarik tapi rasa hampeh..Betul aku cakap...tak sedap langsung..tawar juga..Sirap dia memang merah tapi sekadar warna..mana sedap...tak de gula huhuhuhu
"Bro,meh jap....aku panggil pelayan kat situ.
"Bro,ni air ape?tanya Botak buat- buat bodoh..
aku pun menyampuk la sikit...ni air laici kang ker?awat air dia pelik macam ni..?
Budak tu sendiri terpinga-pinga.Aku terdengar terkeluar dari mulut dia"ha,air laici kang? soalah sendiri pun tak berpuas hati...
Di ambil air botak tadi dan menambah ape yang patut.Aku dan Ela dah selamat makan.Tapi botak punya tak sampai2 lagi..Memang teruk la layanan dia.Kita orang dah banyak tempat makan tapi tak pernah lagi terkena macam ni.Hampir 25 minit tunggu baru siap chicken chop botak.Padahalnya pelanggan dia cuma kami dan 2 orang suami isteri di belakang kami je masa tuh.Botak habis kan makanannya tapi air laici kang dia tadi tak abis langsung dan ABC Ela juga begitu..Sikit je dia hirup..Aku ok lah sebab tak kisah lau tak manis sebab pengidap kencing manis kan..Selesai bayar,sambil menuju ke motor..aku ucapkan..terima kasih De mawar...tak akan aku melabur lagi wang ku di sini..Baik makan western kat Haz Raz..Tempat lagi ok hargapun murah dari sini...layanan pun tak slow...Moral of Story...Perhiasan yang indah di luar, tak semestinya indah di dalam
Tuesday 3 November 2009
KATA YANG DI KOTA
Monday 2 November 2009
MAKAN-MAKAN
Terima kasih kepada semua yang sudi datang menjamu selera di teratak aku sabtu lepas.Sebarang kekurangan dan layanan,seribu kemaafan aku pohon..Sedih sikit,sebab kawan-kawan lama aku ramai yang tak dapat datang.Lebih-lebih lagi kak Mas dan Imah..Aku memang nak sangat jumpa dengan 2 orang ni.Diaorang ni la antara yang paling aku rapat semasa menuntut di IKB.Kesibukan kerja tidak mengizinkan mereka untuk bertandang.Apatah lagi masing-masing sudah mempunyai keluarga.Ada yang bekerja,ada yang suami duty 24 jam..tak pelah lain kali kita wat ghatering lain..Teriam kasih juga buat sepupu-sepupu yang telah memeriahkan majlis sempoi aku ni.Jeles ar wey..Korang dok gelak2 kat dalam rumah..tak leh nak join gelak sekali huhuhu...memang dengar macam happening sgt..Dan terima kasih buat beberapa sahabat KLFM yang sudi bertandang.Yang tak berkesempatan tu,aku faham..masing2 ada komitment sendiri..Lagi pun memang aku tak undang ramai sangat.Maklumlah rumah kecik sangat.Tu pun mengelupur sekejap masa di sebelah petang.Syukur hujan yang turun tak berapa lebat.Selalunya memang lebat giler sampaikan air longkang akan melimpah memenuhi tapak aku membakar ayam.Huajn petang tu tak lama.Dah la dalam rumah dah penuh.Kesian kat mereka yang duduk kat luar jer...Sekali lagi terima kasih sgt aku ucapkan..Aku memang jarang-jarang buat majlis begini..Bila bab membakar ayam tu mmg teringat sgt kat arwah ayah..Kalau ayah ada,mesti dia pun seronok...k la layan gambar la pulak yer...