Friday, 5 June 2009

KUE TIAU KUNG FU

Macam meje plak(iron board) rumah aku tak de meja makan.hehehe


Petang semalam,balik dari kerja aku singgah sat kat pasar malam Bandar Baru Ampang.Kat opis tadi puas belek2 resepi keu tiau kung fu tapi tak jumpa.Sebenarnya sejak bulan lepas aku kemaruk makan kue tiau kung fu dekat restoran berhampiran rumah aku.Kalau pi sana tak de lain yang aku order,balik2 kue tiau kung fu.sampaikan akak n abg tukang masak tuh dah tahu menu aku.So,dalam aku cakap sendiri, y not aku try buat.So aku pun beli lah sikit2 barang seperti kailan,karot,sotong dan udang serta kue tiau.Habis dalam RM12.Ok lah tuh leh ar buat ulang2.lagi pun kat rumah sejak Atan balik rumah ummi dia,dapur kurang berasap.Cuma aku je kdg2 masak ape yang aku nak makan.Ni kan masing2 tgh jadi ber"uang".Malam tadi aku pun berkungfu lah sorang2 dan rasanya not bad...hehehe.nak kogsi resepi..meh la.Resepi ni atas fikiran aku merasa kue tiau kung fu yang aku beli kat restoran tuh dan aku masak ikut kreativiti aku...hahaha

Bahan-bahannya:
Bahan A
Kue Tiau (ikut banyak mana kita nak makan)
2 biji telur ayam

Bahan B
3 ekor udang (sedang)
1 ekor sotong (sedang)-di potong kecil
Sedikit isi ayam (dada)
1 sudu besar tepung gandum

Bahan C
kailan
karot
kancang buncis
Bunga kobis
5 ulas bawang putih - ketuk2 gitu jer
setengah ketul kiub ayam

Pecahkan telur di dalam mangkuk kemudian di pukul.Masukkan kue tiau kedalam telur yang di pecahkan tadi.Balutkan kue tiau tadi macam nak buat murtabak.Kemudian panaskan minyak dalam kuali.Minyak tu di lebihkan sedikit dari biasa kita mengoreng telur dadar.Setelah minyak dah betul2 panas,baru masukkan kue tiau yang dah berbalut telur tadi.Kalau minyak tak betul panak,strukturnya tak cantik.Biar dia betul2 garing atas api sederhana.Bila dah garing angkat dan letak dalam mangkuk.ke tepikan.

Tumiskan bawang putih yang di ketuk2 tadi.Dan kekuningan,masukkan 2 cawan air dan setengah kiub ayam.Biarkan dia mendidih sebentar dan masukkan bahan-bahan B.Biarkan dalam 3 minit.Bancuh sedikit tepung gandum dan tuangkan dalam kuah yang tgh mendidih tadi.Fungsinya untuk memekat kan kuah.kemudian masukkan bahan2 C dan biarkan seketika.Tuangkan kuah yang dah siap tadi kedalam mangkuk kue tiau telur tadi.taburkan sedikit daun sup dan bawang goreng.Siap di hidangkan.


2 comments:

IXORAROXI said...

hero "kung fu" carradine udah mati dik :D

azieazah said...

Dah lama tingin nak buat sendiri, tp tak pernah nyer terbuat...

Wahhhh... ni paberet nih..