Thursday, 27 May 2010

Sambal Gesek


Tak tahu la dari mana dak Along dapat resepi ni.Tapi yang pasti,petang kelmarin sibuk kol aku kat kilang suruh beli cili api dan buat sambal ni.Amboi! dia yang teringin makan,kita pulak di suruhnya bikin...huhuhu

Memang senang dan cepat je buatnya...Gorengkan semua bahan2nya

kemudian

di tumbuk.Bila semua bahan2 tu di gorng terlebih dahulu,

semestinya dia dah separuh lembik.maka kerja2 menumbuk menjadi amat mudah.

Tak sampai 10 minit dah boleh di makan...



Bahan-bahannya:

1 biji bawang besar ( di potong 4)

4 ulas bawang putih

25 biji cili api kampung

segenggam ikan bilis

4 biji buah belimbing besi

( yang ni aku tambah,kebetulan ada dalam peti, kait kat rumah Mak Nyah ari tu)


Kesemua bahan2 tadi di goreng separuh masak, kecuali ikan bilis di goreng garing.Kemudian tapis kan semuanya agar minyak turun. Bila dah sedikit sejuk,kesemuanya tadi di tumbuk.

Enak di makan dengan nasi panas2...

Yang mana tak tahan pedas tu kurangkan lah cili api tu eik.

Aku ni hantu cili jangan di ikut...
Wala weh...!awat semua komen yang orang tinggalkan tak kelihatan eik?????
Masalah dunia ni

2 comments:

azieazah said...

Kak Azie rasa pernah gak makan sambal macam ni, tapi guna cili kering. Memang sedapppp...!

IXORAROXI said...

kak long akak pun pandai buat sambal gesek ni tapi dia guna cili kering gak,perghhh! memang sedap