Akhirnya aku berjaya juga menyediakan hidangan di bawah ni...''Tok''ayaki..Masa baru2 terjumpa link bekas Jurulatih aku dulu teruja nak buat.Hari sabtu pagi tu aku try buat sikit tapi rasanya kurang enak sbb terlupa nak letak telur dan bancuhannya terlau pekat so dia jadi keras sikit.Pulak tu aku taruk ''rumpai laut dan "udang geragau''terlau banyak jd masin sikit...
Malam tadi aku try plak buat lagi..dan aku cairkan sikit bancuhan tepungnya...sedikit rumit membentuknya bila di dalam acuan pada mulanya,tp lama-kelamaan jadi seronok pulak...dan..Wow!...rasanya mmg sedap..hehehe
Along dan Botak pun boleh terima tekaknya.Sebab kalau "sushi" tekak depa ni tak leh nak terima..satu bancuhan aku dapat dekat 15 bijik..Sebenarnya acuan nya bulat mcm kaya ball.tapi aku tak dak acuan tu aku belasah jer guna acuan bahulu...so jd lonjong sikit...janji sedap huahuahua...gulp!....
Nak resepinya...meh la pakat salin pas tu try ar buat k...Resepi ni aku tambah sikit bahannya di mana Puan haida aku tak letak pun dalam resepinya.Aku buat kajian dulu(ce wah).Aku cari dalam internet dan faham kan sikit2 bahan2 asing yg lain...
Resepi ni aku copy dari blog Puan Haida
Bahan Tepung :
Tepung jagung - 2 cawan
(aku buat 4 senduk kecil)
Tepung Gandum - 1/2 cawan
(aku buat 2 senduk kecil)
Telur 3 biji
(aku guna sebiji)
sedikit garam dan air
(aku bancuh guna stock ikan bilis dan air sejuk peti)
kobis di cincang
Tepung jagung dan tepung gandum di satukan .
Bancuhkan dengan sedikit air pati ikan bilis.
Tambahkan dengan sedikit air sejuk dari peti ais
(kalau air dari ais lagi elok)
Bila tepung dah cantik,masukkan sebiji telur,secubit garam..
(aku campur semua bahan ni dan blend bagi halus)
dan masukkan juga kobis yang dicincang.Gaul rata.
Intinya:
sotong(resepi asli menggunakan Octopus)
(aku tukar guna udang)
daun bawang - dicincang halus
(aku tak guna)
cendawan butang - potong kiub
Cara membuatnya:
-Panaskan acuan
(aku guna acuan kuih bahulu)
-Bila acuan dah betul2 panas, tuangkan acuan tadi seperti membuat kuih cara.Di biarkan melimpah-limpah.
-Dalam pada masa yang sama masukkan sedikit demi sedikit bahan2 inti.
-bila dah 1/2 masak,bentuk2kan limpahan tepung yang keluar tadi dan terbalikan dia.
-apabila dah garing angkat
Bahan Sos:
sedikit minyak
(aku guna minyak bijan)
sos tiram
3 ulas bawang putih - di cincang
~~~tumis bawang putih hingga garing dan masukkan sos tiram dan ,masak biar sedikit pekat.
bahan Tabur:
sotong kering
(aku guna udang geragau)
rumpai laut
Cara menghidangkannya:
susun comel2 dalam piring..
tuangkan bahan sos sekeliling Tokayaki
taburkan udang geragau dan rumpai laut yang dah di siat2 halus
(aku blend kering udang geragau dan rumpai laut)
akhir sekali taburkan mayonise...
sedia di makan...muahhhhh
5 comments:
wahhhh 1st time dengar nama menu ni, macam nama Jepun dah wpun guna tepung.. mesti sedap tu, sbb ada rasa udang. Tapi tengok gaya, macam rumit skit nak buat tu..
heheeh tu komen dari orang malas mcm Kak AA ni...:D
lagipun Kak AA takdak acuan kaya ball atau acuan baulu..
mmg resepi ni dr jepun kak.Cumanya tepung yang di gunakan tak pasti tepung apa.Dan ila ubah guna udang.TOKA tu dalam bahasa jepun ialah Octopus...
rumit masa dalam acuan jer..mula2 je pastu ok..
nape tak kabo buat, boleh mintak sikit..hehehe
Yeaa...tahniah! Menjadi jugak takoyaki awak. Sebenarnya sukahati kita la nak improvise resipinya ikut selera masing2 kan. Masa mula2buat dulu pun saya bancuh ngan stok ikan bilis jugak. Anak saya request masukkan keju...tunggulah ada masa lapang nanti baru boleh buat. Idea udang geragau tu pun bagus Zila...tapi sekarang saya alah ngan udang ni la. Nice!
ila try2 je dulu kak..tu buat sikit jer..tak sangka jadi dan sedap jugak la..tak pe bahan2 dia ada lagi nanti kita buat kita antor kat jalan B hehehe
Tu la cikgu masa tgk kat Internet tengok "bonito flak" tu macam udang geragau jer tu try tu..
kalau bubuh cheese saya rasa sedap jugak kan..
Post a Comment