Wednesday, 23 June 2010

Jom Kongsi....(dari email seseorang)

Pertembungan sains dengan Islam, mana nak dipilih?

Assalamualaikum wbh..
Dalam artikel lalu saya telah menceritakan tentang pengaruh permakanan dalam pembinaan gigi yang cantik. Sila baca artikel saya bertajuk Agar gigi anak-anak tersusun rapi.
Dalam artikel ini saya menceritakan pengalaman diberikan Allah anak sulung dengan memberikan anak manja ini makanan rapu.


Sebenarnya, melalui anak yang sulung ini, begitu banyak Allah Memberikan ilmu melalui pengalaman membesarkannya. Alhamdulillah bersyukur Saya di atas segala nikmat yang diberikanNya.Dari tahun 1980 hingga 1985, saya mengajar di tiga buah sekolah Dari SMK Sultan Ahmad Shah Cameron Highland, Sekolah Mahmud Raub dan Akhir sekali di Sekolah Menengah Sains Raub. Saya mengajar subjek utama biologi tingkatan 4 dan 5 di samping beberapa subjek lain.Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan. Saya tidak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang. Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh.
Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini "Janganlah kamu makan organ dalaman". Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.


Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:
1. Hati
2. Jantung
3. Paru-paru
4. Perut
5. Hempedal
6. Buah pinggang
7. Jantung
8. Buah pinggang
9. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
10. Telur ikan.


Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini. Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?


Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu (Makanan ringan atau jajan) termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan, sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah, beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajar matapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.


Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak mata bahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalah anemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anak saya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurang merah. Doktor menasihati kami berdua agar memberikan anak sulung kami ini makan banyak hati seperti hati ayam. Doktor juga ada memberikan supplement untuk anak kami.


Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah, sewaktu singgah di pasar Raub, saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya. Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot. Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.


Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam. Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya. Saya dan isteri terpaksa mengambil cuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak saya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak.
Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas. Allah saja yang mengetahuinya azab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal 120 hari).Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia.Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun. Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?


Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi di Kajang mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalam bentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikan ubat ini kepada anak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak saya meningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7.


Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun. Pendek kata,sekolah memang terpaksa selalu tidak hadir kerana demam.
Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehingga berusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih. Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilan telefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius. Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwah guru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya.


Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah saya menjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencari sebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlah makan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyak juga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya. Alhamdulillah, selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wad hospital.


Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yang disarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantah kata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan universiti (biologi & kimia) sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guru agama. Arwah guru saya menasihati agar :


1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya.
2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties,ding dang, double decker, burger, naget, sausage dan sebagainya
3. Elakkan minuman bergas
4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah
5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.
6. Makan buah delima
7. Makan epal hijau.


Selepas tiada pilihan (doktor dan pakar sudah diusahakan) melainkan mencuba kaedah rawatan arwah guru semata-mata, akhirnya saya bersyukur kepada Allah SWT bahawa inilah kaedah yang tepat untuk merawat kes anak saya. Sejak dari saat ini, anak saya ini kelihatan semakin sihat dan segar dan akhirnya kekerapan menghidap demam pun telah menjadi sejarah. Syukur Alhamdulillah, terima kasih kepada Mu ya Allah di atas rahmatMu.


Bermula dari saat ini saya sudah berpusing 180 darjah. Saya menyumpah kepada ilmu sains yang mengajarkan bahawa makan hati boleh membawa kebaikan kepada manusia. Saya menyumpah juga kepada diri saya yang selama ini mengajarkan kepada pelajar-pelajar saya satu ilmu yang sebenarnya membawa mudharat kepada manusia. Ampunilah dosa ku ya Allah kerana mengajarkan ilmu sesat di sekolah dahulu (ilmu makan hati untuk menambah darah).
Saya yakin bahawa saranan ilmu sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajarkan oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat.

Orang Yahudi ini beranggapan jikalau dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi semata-mata, alangkah indahnya. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Tanggapan saya ini adalah berdasarkan bahawa orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Mereka ingin menggunakan ilmu ini untuk merosakkan dan membunuh umat Islam.

Saya berkata demikian kerana ilmu sains dari barat mengajarkan untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati. Mereka juga tidak makan kepala ikan seperti disarankan Nabi sedangkan orang Melayu Islam di Malaysia makan hati dan kepala ikan.


Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat. Pengalaman anak saya serta didiagnosed oleh doktor sebagai pesakit leukemia sudah cukup mengajar saya betapa mudharatnya memakan hati. Anak saya telah memakan hati ayam dengan begitu banyak sekali semenjak berusia 2 hingga 13 tahun. Subhanallah!


Kepada mereka yang taksub dengan ilmu sains dan perubatan moden, waspadalah, berbagai agenda tersembunyi dimasukkan oleh Yahudi dan Nasrani di dalam ilmu sains dan perubatan moden. Mereka mengajarkan tidak ada ubat bagi menyembuhkan penyakit seperti diabetes, jantung dan bengkak hati sedangkan Allah dengan jelas menyatakan setiap penyakit diturunkan Allah bersama ubat melainkan mati.


Kepada ibu bapa, saya ingin berpesan bahawa kitalah sebenarnya yang banyak meracuni anak-anak dan diri kita sendiri dengan cara memberikan makanan yang sama sekali tidak sepatutnya untuk dimakan oleh anak-anak dan diri kita.
Setengah manusia sangat redha dan seronok untuk diracuni dengan menghisap rokok, minum arak dan menghisap dadah.

Tuesday, 15 June 2010

PERTAMA KALINYA

Sabtu,
12 Jun 10...

Buat pertama kalinya seumur hayat aku mencecah ke angka 31 tahun,inilah pertama kali aku menjejakkan kaki ke panggung wayang semata-mata untuk menonton Lagenda Budak Setan.Bukan aku tertarik dengan mana-mana pelakon tetapi aku tertarik untuk menontonnya untuk melihat sejauh mana kehebatan filemnya.Adakah setanding dan sehebat novelnya???Ternyata setelah menonton hampir 2 jam,tidak lah aku merasa sgt akan kepuasannya kerana bagi aku cerita yang di paparkan tak sehebat mana.Aku bukan seorang pengkritik filem bahkan bukan seorang penonton tegar tapi bagi aku cerita ini macam ada yang tak sampai...Jalan cerita memang menarik tapi tak tahu aku nak cakap macam mana sebab aku rasa macam tak puas bila filem ni habis di tayangkan.Bukan tak puas sebab nak tengok lagi,tapi tak puas sebab tak sampai pada aku.Kalu di beri 5 bintang aku cuma bagi 31/2 je kut.Tu kira ok lah kan.Dalam pada tu sempat juga aku layan karaoke kotak hahaha....Oklah aku ni tak tahu nak mengkritik tapi apa yang pasti aku nak ucapkan terima kasih kat adik1 aku si Nina Dab Liza kerana sudi menemankan aku.Terima kasih jugak kat Liza sudi belanja makan.Kata dia belanja aku sebab bukan senang nak keluar dengan aku..hehehe ye aku akui mma aku ni susah nak keluar ke mana-mana.Kalau tak de hal yang betul2 mustahak atau aku betul2 bosan kat rumah,jangan harap aku nak saje2 pi lepak oo pi jalan2 tanpa tujuan.Ok lah adik2 next time kita plan gi main boling plak k...Aku cuba untuk mulakan cara aku yang baru..Aku cuba untuk belajar keluar dari dunia kepompong aku...Rasanya aku dah mula berasa bosan dan sunyi yang bisa buat aku jadi giler....hahahaha....Buat kawan2 aku,plslah stop ask me,bila ko nak kahwin?Weh! bosan la aku dengar soalan2 gini...sapa tak nak berumahtangga,tapi dah belum ada jodoh so tunggu je la.

Thursday, 10 June 2010

NiNoNiNoNiNo

"Assalamualaikum...kak",suara si Meor memberi salam dari luar rumah.
"wsalam....Shah tak de",balas aku dari dalam rumah.
"Tak da apa nya?Kuar la kejap ada masalah sikit ni"....
Melompat bangun aku dari pembaringan depan tv dok tgk Roda2 KL...
"ha,napa?tanya aku.


Kawan Shah kol kata Shah sakit balik macam dulu pengsan kat Pandan Jaya".
Aduhla,punya la aku terkejut.Sejak arwah bapak pergi dan selesai berubat dengan orang Klang Lama dah agak bertahun juga dia tak pengsan macam dulu.Aku sms dak Ela suruh dia pergi dulu tengok naik motor dan tak lama selepas itu au menyusul dengan Along.Keadaan cuaca malam tadi hujan.Mujur lah masa nak ke Pandan jaya tu tak berapa sesak.Sampai kat sana aku tgk adik aku dah kekejangan.Along panggil2 tak de "respond''.

Dalam pada itu,abang pada kawan adik aku dah pun menghubungi ambulan dari hospital Ampang.Tak tahu dah nak buat macam mana sebab tu jalan akhir bawak pergi hospital sebab tak pasti samaada penyakit dia yang lama datang kembali atau dia mengalami penyakit baru sebab sebelum ni dia pernah mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur dan doktor mengesahkan kencing dia ada PROTEIN. Apa maknanya eik kalau kencing ada protein???? Tak tanya detail pulak aku kat dia ari tuh.Dia jugak selalu mengadu sakit pinggang dan tak boleh nak kerja berat.Dah sebulan dia berhenti kerja sebab dah tak sanggup nak menanggung sakit sebabnya kerja2 dia memerlukan tenaga yang kuat dan memang berat.Kerja apa la sesuai untuk ko Shah?aku pun tak tahu nak cakap macam mane...macam2 kerja dah kau buat tapi semuanya tak lama.


Tak lama selepas itu,ambulan datang.hu hai dahla dia ni badan besar.Mengusung la 4 5 orang naik atas troli.Dalam pada itu ramai pulak la duk mengerumi sekeliling maklumlah kejadian kat tepi jalan masuk ke LRT Pandan Jaya.Aku menaiki ambulan mengiringi Shah.Pengalaman lama kembali lagi...Masuk ni dah 3 kali aku menaiki ambulan.Tapi kali ini berbeza suasana di dalamnya berbanding satu masa dahulu.Seroang MA mengambil BP Shah dan sorang lagi memegang walkie Talkie melapor dan memerima arahan dari pihak Emergency.Setiba dia wad kecemasan (zon Kritikal) kelihatan doktor2 dan para medik sudah bersedia menerima kes.

Dalam kekalutan,kereta Along pulak buat hal.Tak boleh hidup.Ya!Allah dugaan betul.Selesai membuat pendaftaran,tetiba teringat pulak api nasi kat rumah tutup ke tak sebabnya sebelum tu along tanak nasi untuk kami bawak bekal nasi goreng esok ke kerja.Kalau tanak dalam ''rice cooker'' memang tak balik pun tak pe.Tapi tanak atas dapur gas silap2 hangit dan terbakar.Huh..berkejar pulak aku ke rumah menaiki motor Ela.Nasib la dari Hospital Ampang ikut jalan belakang 5 minit jer.Sementara kat tempat parking motor,aku terserempak dengan Hisyam adik Ela yang singgah sekejap juga baru pulang dari kerja.
"ko ambil mak Nyah sekali nanti,pesan dia.

Alhamdulillah,rupanya api dah ditutup.Lega...Usai mengambil Maknyah dan hantar dia ke hospital aku dan along minta izin tinggalakan sekejap diaorang 3 beranak untuk uruskan kereta Along.Sebabnya karang bila dah malam takut pulak lagi pula Abg kawan adik aku tu datang antar Along aku tadi bawak sekali anak kecik.Kesian pulak.Kebetulan abang kawan adik aku ni seorang mekanik,jadinya urusan di permudahkan.Cas kejap kereta dah leh hidup enjinnya dan aku suruh Along balik rumah terus takut nanti kalua snggah hospital kang tak leh nak start balik sementara aku pergi amikmotor Shah dan akan balik kerumah amik along balik.Ek Eleh,bila aku dah sampai rumah nak amik Along,mamat tu dah ada rupanya..kena refer ke KK Ampang dan BP dia mmg tinggi 130 dan bacaan gula 13.


Sebelum Zzzzzz,dan jugak aku ceramah sikit atau dalam erti kata lain,membebel.Cuba belajar sayang diri sendiri.Tolonglah jangan balik lewat2 malam sangat,Habis berniaga terus balik.Membebel seorang kakak kepada seorang adik bukan kerana benci tapi kerana sayang.Kalau tak sayang,aku buat dek jer.apa nak jadi sendiri tanggung.Tapi tu la..mak ayah dah tak de.apa pun nak buat fikir sikit.Terima kasih kat MakNyah,Ela dan Hisyam sebab tunggu kat Hospital.Kadang malu gak dah nak mintak tolong dengan dorang ni.Selalu bila dengar antara aku dan adik beradik masuk hospital,dorang ni la mula2 akan sampai dan setia menunggu.Jasa korang hanya Allah yang dapat membalas.Dan terima kasih buat bapak sedara dan akak sepupu aku yang kol bertanya keadaan.

tika menulis ni aku dalam keadaan yang amat mengantuk sebaba aku tak lena langsung tidur.Aku memang akan susah nak tidur bila jam dah melebihi pukul 10 tapi masih tak bawak tidur silap2 satu ,malam aku tak tidur...

Tuesday, 8 June 2010

TERLAKSANA SUDAH

Ahad,6 Jun 10
Perasaan puas dan seronok tak dapat aku gambarkan taktala majlis yang aku rancang sebulan sebelumnya berjalan lancar dan syukur alhamdulillah makanan yang di sediakan mencukupi dan tidak berlebihan.Kehadiran kawan2 yang sudah terpisah sejak 12 tahun lalu dapat di kumpulkan semula walaupun dalam kuantiti yang sikit tapi jelas terpancar di wajah masing-masing kegembiraan dan keceriaan sehinggakan ada antara mereka yang leka berborak2 sampai anak2 terabai seketika...Lucu aku baca sms dari Imah.. "La,mu tahu dok anak aku ngadu,mama ni kalau borak dengan kawan-kawan abis lupa anak-anak"... Aduhyai Ika,sian dia....hehehe

Seawal hari Jumaat aku dah menyibukkan diri "prepared" bahan-bahan mentah supaya tak kelam kabut.Bermula dengan penyedian rempah soto sehinggalah rempah ayam panggang. Tapi frust sikit la,rempah ayam panggang aku kali ni rasanya macam "kureng" jer.Resepinya tak macam resepi ayam panggang yang aku buat.Konon-kononnya cedok dari orang tapi tak bape jadi sgt..

Seawal jam 3,antara tetamu yang terawal tiba ialah Imah@ Siti Nur Azimah yang datang dari Jinjang.Imah berasal dari kelantan tapi setelah tamat di IKB dulu dia berkahwin dengan orang Kelantan juga lalu menetap di Kuala Lumpur sebab cek Abenya askar di Sungai Besi.Dan sahabat yang terawal tiba ialah PakJaya dan MakJaya tersayang.Meskipun ramai yang tak hadirkan diri di saat-saat akhir,namun kemeriahan tetap terasa.Aku sendiri cuma agak kurang sikit rasanya melayan kawan-kawan,sebabnya ayam yang aku panggang seawal jam 11.30 pagi masih di atas bara.Sebelumnya si Botak tolong bakar kan..Sikit rasa ralat rentung ayam aku dia jaga..Tak pandai nak kawal bara yang sesekali naik apinya..


Bila dah selesai aku siapkan hidangan ala bufet baru la aku ambil alih membakar ayam.Selain kawan2 aku semasa menuntut di IKB,aku menjemput juga jiran-jiran tetangga,Junior2 sekolah serta sepupu2 yang rapat.

Di satu sudut,duduklah mereka bercerita dan berbual sehingga terdengar sesekali gelak tawa mereka-mereka ini mengimbas kembali kenangan 12 tahun yang lalu.Suka,duka semuanya tak dapat di lupakan.Setahun je kami bersama(ada juga yang lajak 2 tahun sebab sambung di bengkel)tapi kemesraan kami seperti adik-beradik.Yang berpeluang duduk di asrama lagi terasa seronok.Buktinya aku pernah menumpang sehari tidur di asrama sebab lambat balik dan memang seronok dan riuh bila bersama semuanya.

Kami datang dari seluruh negeri di Malaysia kecuali Serawak.dari Perlis sehingga ke Labuan,Sabah kami berbumbung di bawah satu IKB.Facebook juga merupakan faktor utama kami dapat bertemu kembali.Teringat kata2 Syuhada,andai pencipta FB tu merupakan orang Islam,betapa besarnya pahala yang dia dapat sebab menghubungkan kembali jalinan silaturahim.


Akhir sekali aku harap 2nd ''ghatering'' insyaallah akan di jalankan lagi pada masa akan datang mendapat komitment lebih lagi dari semua x-student IKB.Buat semua terima kasih banyak kerana sudi meluangkan masa sama2 meraikan..terutama sepupu2 ku tersyg dan adik2 ku tercinta...love u all....


Zionis laknatullah.....